SPECIAL FOLLOWERS

Rabu, 7 Disember 2011

GA TAK JADI...:(

SALAM..
sedih la GA tak jadi... huhuhu... takpe la... akak memang dah kata blog ni tak de sapa nak baca kan.. terima kasih la pada peah yang sudi nak join... tp akak terpaksa batalkan la... coz hanya kamu je yg join... huhu..
majuk jap la dengan dunia blogging nie...:(

Khamis, 1 Disember 2011

TERIMA KASIH N CONTEST

SALAM...
senyum :) tak perlu kata apa2... senyum :)..hehe..
pepagi dah buat n3...
sebenarnya akak terharu n ucapakan terima kasih yang tak terhingga pada blogger2 yang sudi singgah blog akak.. n ada yang follow akak lak tu... walaupon akak dah lama tak buat n3 n lama gak la akak tinggalkan blog ni coz bz sesangat....:P...sangat2 akak appreciate..apa yang akak bleh katakan hanyalah ucapan TERIMA KASIH...
oleh itu dengan berbesar hatinya akak nak adakan contest... ye ke ni???? MACAM TAK CAYA JER??????
yup... tanda terima kasih akak pada kamu semua... tapi tu la takut takde lak nak join...huhuhu... coz blog akak takde la pemes mana pon... 

contest ni senang jer...cuma jawab soalan mengenai akak n family.. tu pon cuma 2 soalan je...:p
syarat2nya sangat mudah n tak payah buat n3..

1. follow blog akak..of course la kan... tp tk follow pon tkpe...
2. jawab soalan2 nie..
     1. TEKA  BERAPA ORANG ANAK AKAK?
     2. DIMANAKAH DAERAH TEMPAT TINGGAL AKAK?
3. 3 orang pemenang akan dipilih mengikut siapa cepat n betul... keputusan muktamad
 tkde rayu merayu ek...

 tu je.. addeh susahnya buat soalan bahasa Melayu ni... ntah betul ke tak grammar nya nie...hihihi.. tp yang penting korang faham kan...

HADIAH2 NYABERUPA:
1. TOPUP RM30 UNTUK BLOGGER PERTAMA YANG MENJAWAB DENGAN CEPAT N BETUL
2. TOPUP RM 10 UNTUK 2 BLOGGER SETERUSNYA YANG JAWAB DENGAN CEPAT N BETUL...

hadiah2nya nie je la yang akak termampu dulu.. huhu... almaklumlah contest pertama... risau gak  kalau takde yang nak join...:(... tapi akak tengok dulu...
BUAT MASA NI TU JE LA KOT...
ooops... lupa takde tarikh tutup...
coz soalan nye senang n tk kena buat n3.. so
TARIKH TUTUP IALAH PADA HARI ISNIN 5.12.2011- 12 TGH MALAM...:)

SILA2 LA MENCUBA YA....
JAWAB PADA RUANGAN KOMEN OK.. N JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK ANDA

Sabtu, 1 Oktober 2011

Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

salam...
Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah
posting d FB .. akak amik n share kat sini, sebagai simpanan dan ingatan untuk akak..:).. antaranya yang sempat akak copy..:-
Petanda penyakit rohani termasuklah: 1. Malas beribadah, 2. Malas bekerja 3. Tumpul daya fikiran 4. Kurang peka ttg kesusahan org lain 5. Gelisah n risau 6. Liar terhadap kebenaran 7. Sering bersangka buruk 8. Suka mengadu domba 9. Suka isteri atau tunang org 10. Malas atau lupa berdoa 11. Tak rasa bersalah bila buat dosa 12. Sukar utk buat kebaikan. Semua masalah d dunia bermula dari penyakit rohani. Mari kita hisab diri kita n rawat rohani kita agar selamat d dunia n akhirat.
Tanpa anda n saya d dunia ini, DUNIA INI TIDAK SEMPURNA. Jika dunia dah cantik tanpa kita, kenapa perlu Allah cipta kita? Soalnya, apa yg kita sumbangkan kpd DUNIA utk memastikan wujudnya kita d dunia membawa makna! Hari ini, cuba fikirkan apa PERKARA +VE yg u MAMPU LAKUKAN yg memberi manfaat kpd org lain atau kpd alam sekitar. Bertindak sekarang, mana tahu hari ini hari kita yg terakhir!
Di samping Islam dan Iman, apa yg paling penting utk setiap insan ialah kesihatan. Badan yg sihat dtgnya drp hati yg murni. Jarang org yg lupa mandi atau gosok gigi, tapi ramai org terlupa nak cuci hati sebelum tidur. Cuci hati dgn solat taubat, istighfar, maafkan org, wuduk, baca quran, sedekah, cuci pinggan, dll Bila hati bersih, bdn sihat, otak tng, wajah cun, doa makbul, hidayah turun n semua makhluk sayang kita.
Utk dpt teman sejati: Jadilah org yg baik n kwn yg baik; sanggup korban, utamakan kwn drp diri, pendam perasaan utk jaga hati kwn, hebahkan yg baik n pendam yg buruk ttg kwn, doakan, maafkan n bantu kwn utk berjaya n berubah jadi positif. Inilah sifat kwn yg ibarat saudara dunia n akhirat. Jom usaha utk jadi kwn sejati.
Allah tak beri apa yg kita mahu, tapi Allah beri apa yg kita fikir n beri tumpuan. So, beri tumpuan kpd apa SIFAT BURUK yg kita nak kikis, doa sungguh2, cari kwn +ve yg boleh bantu kita, berterusan cari ilmu, ajak org lain utk sama2 buang sifat -ve, usaha dgn gigih n tawakkal kpd Allah. Antara sifat -ve ialah pemarah, malas, bertangguh, mulut celupar, tak jaga solat, boros, sambil lewa, buruk sangka, tak menyesal buat dosa...Mari terus bertindak! 
Renungan: Tak ramai org yg ceria dan bersemangat setiap hari. Utk sentiasa ceria: Bangun pagi awal di waktu yg konsisten, senyum, angkat tgn n baca: Doa bangun tidur, Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Ayat Qursi, Ayat 1000 Dinar, dan sebut: Ya Allah jadikan hari ini lebih baik drp semlm n jadikan aku ceria, sihat n bersemangat utk bekerja/belajar, jika aku mati hari ini, matikan aku dlm husnul khatimah. Insya Allah ceria n cemerlang. 
Hati kita ibarat magnet yg amat kuat. Perasaan SAYANG dlm hati akan tarik sayang drp org lain dan BENCI akan tarik benci org terhadap kita. Ramai org yg tak bertemu jodoh sbb terlalu byk benci dlm hati. Justeru, mari kita maafkan semua org n lontarkan sayang terhadap semua org agar Allah dan semua makhluk Allah akan menyayangi kita. 
Cuba renungkan: Kita boleh mohon drp Allah swt apapun yg kita mahu; tetapi Allah hanya perkenan apa yg kita PERLU dan apa yg BAIK utk kita saja. Justeru, jgn sesekali bersangka buruk terhadap Allah. Doalah yg baik2 secara berterusan dan lihat betapa hidup kita berubah menjadi cemerlang dan di berkati Allah.
3 perkara yg dapat beri syfaat di padang mahsyar: Rasulullah saw, ramadhan yg Allah terima dan Quran yg kita baca n cuba fahami maksud n amalkan. Sempena Nuzul Quran hari ini, mari kiazam utk berterusan membaca Quran hingga ke akhir hayat. Moga Allah rahmati kita semua. 
Masalah anak yg derhaka semakin meruncing. Antara punca anak derhaka:1. Waktu suami isteri bersama tak baca doa 2. Waktu mengandung IB ingkar perintah Allah 3.IB kurang doa utk dpt anak soleh 4. Rezki yg tak berkat 5.Suasana rtangga yg tak harmoni n kurang Islamik 6. IB juga pernah derhaka kpd IB mrk 7.Jahil ttg ilmu keibubapaan 8.Kwn2 anak yg negatif 8. Rutin harian yg negatif 9. Anak terlalu d manjakan 10.Anak terlalu mewah 11. Anak tak d didik ttg kesusahan 12. Anak tak tahu bersyukur 13. Ibu sering menyuruh anak lebih drp sekali sejak kecil. Renungkan dan insafi.
 ok.. itu je yang akak dapat copy...hehe.. semoga jadi pedoman buat kita

Khamis, 29 September 2011

bila waktu telah berakhir

salam
tersentuh hati bila dengar lagu ni...:(
sungguh menyentuh perasaan... ermmm... 
bagaimana kau merasa bangga
akan dunia yg sementara
bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
meninggalkan dirimu
bagaimanakah bila saatnya
waktu terhenti tak kau sadari

masikah ada jalan bagimu untuk kembali
mengulangkan masa lalu
dunia dipenuhi dengan hiasan
semua dan segala yg 
ada akan
kembali padaNya
bila waktu tlah memenggil 
teman sejati hanyalah amal
bila waktu telah terhenti
teman sejati tingallah sepi

andai sampai masaku, adakah aku telah bersedia? andai sampai masaku, adakah cukup amal yang ada? andai sampai masaku, apa yang tinggal untuk anak2 ku? andai sampai masaku, semoga Allah ampunkan dosa2ku...

pengalaman bersalin caesarean part 2

salam...
ok seperti yang akak janjikan arini berkesempatan untuk menyambung pengalaman pertama akak caesar...:)
ari ketiga.. baby dah boleh ambil.. family akak dari pontian datang.. n hubby minta tolong kat adik akak untuk ambil baby kat wad..coz dia tak berani nak dukung baby...(kecik sangat katanya)..huhu... akak hepi sangat coz baby dah boleh keluar wad.. n family akak jauh2 sanggup datang tengok akak n baby...:) luv u all so much..
tapi yang menjadi kerisauan ialah bagaimana akak nak jaga baby dalam keadaan akak yang tak berapa sihat lagi...:(.. nak jaga diri sendiri pon tak larat.. tapi akak kuatkan hati gak... abih tu, sapa nak jaga lagi kan...sendiri la... hubby cakap minta la tolong pada nurse2 kalau nak ke toilet... ermmm.. ade ke yang nak tolong.. sorang2 muka..alahai..:(
petang tu diorang balik.. tinggal la akak n baby... sib baik la, baby tak banyak meragam.. Alhamdullilah... cuma akak je la.. pening kepala yang amat sangat n sakit di tempat caesar tu... bila baby nangis terpaksa bangun gak.. dalam hati, macam ni ke ibu2 yang bersalin c-ser rasa ek.. addeh... seksanya..alahai..
hari ke4.. akak tak bangun coz kepala sakit sangat n mb kesan ubat yang buat akak mengantuk.. baby pon tak buat hal.. bangun sekejap jer, susukan baby.. n tido semula...:).. macam best je dengar ek... syik tido jer..  padahal kepala akak pening sangat... nak ke bilik air pon tak berani...:( takut jatuh camne dengan jahitan tu.. addeh... risau seh...
pukul 11 lebih akak di pindahkan ke wad kelas 2...ermm.. Alhamdulillah, bilik air kat dalam tu jer...tak la jauh mcm kelas 3... senang sket...
tengahari, hubby n family akak datang, sian diorang terpaksa ulang-alik dari sabak bernam ke teluk intan.. camana la kat rumah ek, sian mak akak kena masak sendiri, selalu akak ada.. tp hubby bagitau, dia tempah je untuk makan malam.. semua tu dengan jiran sebelah rumah kami, dia keje kat resort sg. hj. dorani.. macam2 lauk ader, banyak sangat kata hubby sampai tak habis2.. semua tu dengan harga tak sampai rm100 pon.. terima kasih la pada Azhar..:).. jasamu dikenang.. 
petang tu diorang balik, n akak rasa sedih sangat coz dapat jumpa kejap2 jer... esoknye diorang dah nak balik pontian n tak sempat nak tunggu akak balik rumah... almaklumlah cuti raya dah habis kan...n akak terpaksa tinggal di hospital 1 malam lagi...:(
esoknya akak dibenarkan balik, walaupon kepala akak masih sakit lagi.. tp akak tak bagitau la dengan doc.. takut tak bleh balik lak..huhu.. pagi tu doc buka plaster kat tempat jahitan tu n check.. sumenya ok..n petang tu akak dibenarkan balik.. tp baby lak.. kena kuning ...addeh... tp doc benarkan keluar.. tapi akak kena follow up dengan klinik sg besar la...ok jer... n bermulalah episod di rumah lak...
on d way balik tu kepala akak dah bertambah sakit.. sampai rumah akak tidur jer... sib baik la baby tidur...huhu... bangun n kepala tetap sakit, akak dah mula nangis... terfikir macamana la, dengan perut yang sakit, susah nak bangun... kepala yang tersangat pening... nak jaga baby lagi...:(... tiba2 akak ipar datang... n dia terperanjat tengok akak nangis.. n dia tanya... hubby bagitau la... n dia dengan rela hati, tawarkan nak jaga baby n bawa ke klinik esoknya... huhu.. akak dalam keadaan macam tu terpaksa la bagikan... walaupon sedih nak pisah dengan baby, tapi nak buat camner... kepala akak terlampau sakit.. tak bleh buat apa dah... malam tu dia bawa baby balik umah dia...
n akak tak tau nak buat apa dengan kepala yang sakit... makan ubat tahan sakit dah...tp tak mau hilang2 gak... apa la malang nasib akak... memang akak down sangat masa tu, 4 orang anak sebelum ni tak pernah rasa susah n seksa macam ni... sedih sangat...
akak ipar akak, jaga baby selama 4 hari, tp hari2 akak p tengok kat umah dia... dalam keadaan sakit tu p gak coz rindu dengan baby...:(...
sementara baby kat sana hubby akak panggil bidan untuk urut... lepas urut barula ok, rupa2nya..akak masuk angin.. 2 kali urut, pening tu dah mula kurang..akak bleh bangun sket2... n akak minta hubby ambil baby.. rindu sangat...petang hari ke 4 tu akak ambil baby... n bermula episod berpantang... kali ni terpaksa pantang lebih sket... coz c-ser kan.. takut jahitan tak cantum, or terbuka... jalan pon kena hati2... huhuhu...
bab makan lak... hari2 hubby akak masakkan ikan haruan... addeh naik jemu, tak larat nak makan... tp kata orang elok untuk luka... makan la gak... then, hubby belikan pati ikan haruan, kapsul ikan haruan n zaniplus(gamat healin)... semua tu untuk cepat sembuhkan luka...:).. hubby memang jaga sebaik2nya, coz takde sapa lagi nak jaga akak... mak akak dah la jauh, dia tak bleh jaga coz ayah akak keje n ayah akak ni mana bleh berpisah dengan mak... sayang banget dengan wife dia...hehehe
yang akak tak tau...rupa2nya walaupon bersalin c-ser , tapi ibu2 masih boleh pakai bengkung... hari ke-20 berpantang baru akak tau...huhu.. tapi bengkung moden la... akak terus soh hubby p beli... n pastu pakai la... cousin akak nurse, dia pon pernah bersalin c-ser.. tu yang dia bagi tau... dia hari pertama lagi dia dah pakai... dia cakap senang nak bergerak kalau pakai bengkung tu...
panjang lebar dah...:P
ok la... itu je kot yang akak boleh kongsi...
 

Khamis, 22 September 2011

bonus atau kenaikan gaji (bajet 2012)

salam...
berita yang akak baru terbaca... sahih ke tak nie...?????????


Datuk Seri Najib Razak sedang mempertimbangkan bonus lumayan atau kenaikan gaji bagi 1.3 juta kakitangan kerajaan bakal diumumkan menerusi Bajet 2012 untuk menangani kenaikan kos sara hidup dan juga menjamin sokongan tenaga kerja sektor awam pada pilihan raya umum ke-13.
Kami difahamkan perdana menteri telah meminta Kementerian Kewangan agar mengkaji kos kedua-dua opsyen itu.
Langkah itu mirip pendekatan diambil bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2007, setahun sebelum menjelang pilihan raya umum ke-12.
Ketika itu Abdullah mengumumkan kenaikan gaji bagi 1.02 juta kakitangan awam sehingga 35 peratus dan menaikkan kadar bantuan sara hidup sebanyak 100 peratus.

berita lanjut...baca kat sini ....
ermmmm kalau betul... best la ek...hihihi...:)

Selasa, 20 September 2011

pengalaman bersalin caesarean part 1

salam...
n3 kali ni akak nak kongsi pengalaman bersalin anak ke-5 akak...
sebenarnya ni pengalaman baru tuk akak... ye la apa taknya 4 kali bersalin secara normal but kali ni terpaksa operate lak...
akak masuk wad 1.9.11 raya ke3... coz doktor memang dah bagi tarikh tu... huhu.. dan akak mesti bersalin pada 2.9.11.. ni semua sebab akak ada diabetic..:(... mesti bersalin 38 minggu...:(... masuk wad... then doc check n bagitau dah buka 2 cm... uiksss, terkejut akak... coz akak takde sakit pon... kalau setakat sakit sikit2 tu besalah tu pon sekejap sangat... ermmm..ari pertama takde apa2 yang berlaku... malam tu p scan, n doc cakap mb baby akak besar... n diorang akan decide samada akak boleh bersalin normal or caesar..huhu..addeh, terkejut akak... n dalam hati tu berdoa, janganlah caesar...:(...
pagi 3.30, nurse kejut nak check jantung anak... siap tu dia bagi tau soh mandi n siap2 coz nak ke dewan bersalin masuk ubat... akak dah happy dah coz, takde lah kena caesar kan...hehe... lepas siap2 tu, akak tunggulah nurse datang ,tapi rupa2nya tak jadi, coz takde katil kosong...hampeh... pukul 8 lebih doc datang check n terus bukakan jalan 3cm...:(.. masalahnya akak takde rasa sakit nak bersalin pon...camne????
tengahari tu husband n anak2 akak datang, masa tu gak nurse bagitau akak akan dimasukkan ke dewan bersalin untuk pecahkan mentuban... ntahlah hati akak dah berbelah bagi, coz memang akak takde rasa sakit...:(... hubby n anak2 akak temankan akak sampai ke bilik bersalin... then dia keluar...
kat dewan bersalin tu, dengarlah ibu2 yang memang sakit nak bersalin, macam2 ader... akak ni yang memang takde resa nak bersalin diam n dengar je la... ada nurse n doc marah2 kat sorang ibu tu yang tak boleh nak push kesian gak kat ibu tu, tapi akak faham diorang cuba nak selamatkan baby ibu tu... lama gak baru la ibu tu dapat bersalin... Alhamdulillah...
then sorang lagi.. n sorang lagi... cuma akak jer... yang tak sakit2... doc dah pecahkan air mentuban tu pon akak tak rasa sakit... sampai pukul 3 lebih...masih tkde pe2.. n doc check hy baru buka 5cm jer.. then ada doc pakar tu, bgtau akak kena operate.. huhhu.. coz jantung baby dah tk berapa ok.. dalam hati hanya Allah jer yang tau... takut, sedih pon ade... ni kali pertama akak kena bersalin operate...:(.. doc amik tandatangan n bagitau komplikasi nya... n bagitau kat hubby akak ( dia memang tunggu akak kat luar).. pukul 4 lebih akak disiapkan n ditolak ke dewan bersalin.. takut, risau pon ada...:(
sampai dewan bersalin, pakar bius kot.. bgtau, akak akan dibius n komplikasi selepas di bedah... akak dengar tak dengar je..macam2 akak fikir, takut lagi..:(..
selepas di bius mulalah upacaranya.. memang tak rasa apa pon...:)..5.45 ptg .. baby akak dilahirkan.. baby girl, 3.82kg.. Alhamdulillah.. sempat akak cium baby, sebelum diorang bawa keluar..:)
selepas siap diorang jahit, akak dibawa keluar untuk di monitor... pas tu pukul 8 lebih baru akak dibawa ke wad... memang akak tak boleh bergerak langsung...perut tu sakit sangat..:(... n akak diberitau 6 jam tak boleh bergerak n makan... sampai ke pagi akak tidur n di inject , memang akak tak sedar langsung... husband akak datang malam tu pon akak tak boleh buat apa2...:(...dia balik pon akak tak sedar...
pagi esok, akak sedar pon, tp masih tk boleh bergerak... pening tok sah cakap...huhu... apa pon tk boleh buat...:(.. nak ambil fon tak boleh.. sedih sangat.. terfikir akak, macam ni rupanya bersalin caesar... seksanya rasa... tapi kenapa sesetengah ibu tu suka bersalin caesar ek???.. sib bk la baby kat wad lain n ada yang jaga... kalau akak yang jaga, macam mana la gaknyer... nak bangun dah sakit, nak bergerak lagi... nak susukan baby lagi... Allah Maha Kaya... Dia nak bagi akak rasa...macamne bersalin caesar...
tengahari hubby sampai, n bawa akak ke toilet dengan wheelca..hihi... tapi nak bangun pon susah, nak berdiri pon susah, nak duduk pon susah...:(..ujian lagi...susahnya..
addeh... baby dah nangis lak...len kali la akak sambung....

Jumaat, 16 September 2011

batrisya nur qasrina

salam...
my new baby gurl... BATRISYA NUR QISTINA = CERDIK,PINTAR CAHAYA ISTANA...:)

tarikh lahir  : 2/9/11
berat          : 3.82kg

Jumaat, 26 Ogos 2011

SELAMAT BERAYA

SALAM..
SELAMAT HARI RAYA
&
MAAF ZAHIR & BATIN

BUAT SEMUA YANG SINGGAH DI BLOG AKAK NIE... TERIMA KASIH AKAK UCAPKAN... SEMOGA AIDILFITRI TAHUN INI DI SAMBUT DENGAN LEBIH BERMAKNA LAGI....:)

Khamis, 25 Ogos 2011

kongsi dari fb

salam...
bila terbaca ni akak rasa sedih n terkilan... teringat mak n ayah kat kampung... raya ni dah lah tak boleh balik...huhuhu..:(
sila renung2kan ya sahabat sekalian....TERIMA KASIH PADA BLOG TEH SECAWAN...

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “ Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian,



Jam 6.30 petang



Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.



Ayah tanya Along, “Mana Mak?”



Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”



Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”



Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”



Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.





Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"



Ateh menjawab, “Entah.”





Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.



Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.



Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.





Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.



Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"



Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.



Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.



Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.



Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"





Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.



Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.



Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.





Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.



Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.



Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."



Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.



Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.



Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.



Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.



Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.





Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.



Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."



Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.





Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.



Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.





Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.



Beberapa tahun kemudian



Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.



Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.



Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.





Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.





Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.



Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..



Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.



Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,



"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "



Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."



"Ayah, ayah ....bangun." Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..



Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"



Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.



Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. KataRasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah . Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telefon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Rabu, 24 Ogos 2011

my choice...:)

salam
pilihan nama anak akak...:)

BATRISYA NUR IMAN
BBijaksana
AAmanah
TTulus
RRamah
IIkhlas
SSuci
YYakin
AAlim
NNaif
UUntung
RRealistik
IIdealistik
MMesra
AAbadi
NNaif
Apa ada pada nama?

KHAIRIN NUR BATRISYA
KKomited
HHarum
AAmanah
IIkhlas
RRamah
IIdealistik
NNaif
NNaif
UUntung
RRealistik
BBijaksana
AAlim
TTulus
RRajin
IIntuitif
SSuci
YYakin
AAbadi
Apa ada pada nama?




AHMAD EMIR RAYYAN
AAmanah
HHarum
MMesra
AAlim
DDinamik
EEmosional
MMenawan
IIkhlas
RRamah
RRealistik
AAbadi
YYakin
YYakin
AAsli
NNaif
Apa ada pada nama?

Khamis, 18 Ogos 2011

pencerapan bermula... addeh

salam...
addeh... gundah gulana hati akak... coz pemantauan dan pencerapan sedang berjalan... alamat terjejunkaling la... menanda buku...huhuhu...
tu la kalau kerja bertangguh2 kan... mana taknya... kebizian sentiasa melanda... di rumah lagi la tak sempat... kat kelas sibuk ngan anak murid lak... tak di pantau tak buat... hahahahahampeh...
addeh... tak bagi kerja kang, cakap takde kerja sekolah... huhu..
pas ni kena sistematik la buat kerja...hehehe

Khamis, 11 Ogos 2011

perkongsian FACEBOOK

salam,
sesajer nak berkongsi... mungkin ade yang dah tau n ade yang baru baca... hehe... akak sekadar berkongsi jer...hehehe
almaklumlah dah lama tak mengepos kat blog nie... dah berkulat n berkarat nampaknya...huhuhu...
Kuih paling gangster= Lompat Tikam
Kuih paling sexy= Puteri Mandi
Kuih paling keji= Taik Itik
Kuih bajet cute= Cek Mek Molek
...Kuih untuk awet muda= Seri Muka
...Kuih paling alim= Kuih Ketayap
Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk
Kuih suka pukul= Kuih Lompang
Kuih dalam zoo= Badak Berendam
Kuih untuk Sam Polis Trafik= Kuih Sampreeeeettttt
Kuih yg bngun sendiri= Kuih Bangkit
Kuih org x mandi= Kuih Bau-lu
Kuih plg tenteram= Kuih Makmur
Kuih plg lembab= Kuih Siput
mcm2...

Khamis, 28 Julai 2011

badai di hati

salam...
addehh.. di saat ini... harimau malaya tengah bergelut dengan singa di stadium bukit jalil... akak lak bergelut dengan badai di hati...
kenapa Allah menduga akak... sedangkan akak rasa akak tidak setabah itu... akak pertaruhkan segala2 milik akak untuk dia... even kegembiraan n kebebasan anak2 akak... kenapa? tak cukup lagi ke?
dulu akak selalu cuba meredakan segala2nya dengan ayat " andai tak bahagia kat dunia ni, mungkin akak akan bahagia kat 'sana' nanti"... tapi tu cuma sekadar ungkapan...hati yang luka... tetap luka... sukar untuk di ubati...
entah sampai bila?
badai tetap melanda... walau cuba untuk akak elak... tak pernahnya lepas.. 
mungkin akak perlu untuk lepaskan... sebabnya... akak juga berhak untuk bahagia....kenapa perlu untuk menangis...
hanya kerana dia yang tak pernah cuba untuk menghargai...:(
untuk apa? 
sekiranya dia ingin mencari insan secantik Balkis... cari la... sekiranya dia merasakan kasihku tidak setulus Zulaikha pergila... sekiranya dia merasakan aku tidak sekuat Siti Sarah... aku mengalah... aku tidak sesempurna dan tidak seistimewa Siti Khadijah...itu yang pastinya....:(
sangat2 down la nie...
semoga Allah... kuatkan dan tabahkan hatiku...aminn....

Khamis, 21 Julai 2011

UJIAN LAGI...

Salam...
addeh... letih periksa pertengahan tahun tak abih lagi... ni dah nak ujian lagi... next week lak tu... ermmm..
kali ni semua markah kena online...huhuhu...
kalau ada cikgu yang tak masukkan markah kena detect n kena jawab... besa guru kelas memang kena masukkan markah sendiri... hehe... cikgu2 subjek len la... la ni pendidikan jasmani pon kena buat ujian...
mengeluh gak cikgu2 pj... coz selama ni tak pernah buat soalan pjk... sama gak dengan cikgu muzik...hihi... pening nak cari soalan...
pas ni mula lah pening kepala nak menanda lagi paper...huhuuhu... mood swing... ermmmm

Ahad, 19 Jun 2011

cerita pukul 2

salam...
addeh... sebenarnya ntah apa2 ntah yang akak nak karutkan nie...
penat sket hampir 2 minggu nie... huhu... rumah bersepah... renovate sket... pasang ceiling... 
letih tengok keadaan umah... jap2 pindah bilik.. kemas sket2..sok bersepah lagi...
paneh lak tu... tak besh nyer balik jer sekolah kena berkurung dalam bilik.. coz diorang buat kerja... malas la nak kacau... kalau hubby akak ader tak pe... takde la segan sangat..
n hari ni baru hubby cakap pagar kat pintu dapur hilang... huh!!!!! ingatkan pekerja diorang yang bukak coz senang lalu lalang kan... tapi tak... ader yang curi... wow!!!!.. pagar kayu yang seberapa tu diorang kidnap??????  memang la kayu jer... tp hubby akak buat cantik tu, berseni lagi... hilang cam tu jer...:( sapa la yang buat kerja mengong tu... tak de sivik langsung...
risau gak cam nie... tinggalkan umah kosong... sapa nak jaga umah nie, dah la siang sume kerja...ermmm... kena pasang cctv kot...

selamat hari bapa buat semua yang bergelar bapa..
buat ayahku.. semoga sentiasa ceria dan kekal awet muda..
buat suamiku.. terima kasih kerana menjaga anak-anakku... 

Jumaat, 17 Jun 2011

n3 kecik jer

salam..
kerajaan turunkan harga minyak.. tapi harga barang sama gak... ermmm...
taktik pe lagi yang diorang  nak tonjolkan...
ambil hati orang felda... orang kampung... orang kampung dia..huhu... 
habis tu orang2 yang macam kita nie... gaji tak naik2 gak... 


p/s luahan  hati yang tak terluah...:(... cakap lebih2 kena lak...:(

Jumaat, 10 Jun 2011

KALAU SAYA DAPAT RM300

SALAM


fuyooo... RM300 tu... giler cool... hadiah best...
akak di tag oleh TICE SU...   untuk join GA ni...hehe... dari blog i need to blog myself
syarat pertama kena follow... so akak dah follow dah..:)so kena lah buat entry kan... cam besa...

KALAU SAYA DAPAT RM300

akak dah tentu nak guna duit tu untuk tambah beli barang2 keperluan baby... hehe..:).. almaklum lah time akak bersalin tu terkena awal raya... huhu... budget bertambah la kan... mana nak buat budget raya... mana nak beli barang2 baby... cian kat hubby... 
itu je kot... tak reti nak buat entry panjang2 nie... harap2 bole diterima la ye...:)
terbaeeekk...:)

then kena lak tag 3 rakan blog... sapa ek... kena cari gak nie...


ok so pas nie nak kena lawat blog diorang.. nak bagi tau diorang di tag,,,hehehehe...:)...
sharing is caring kan...:)
kalau de rezeki akak n baby adalah kan... kita hanya men try...
terima kasih la pada TICE SU... coz tag akak... 
n pada sesapa yang nak join sila2 la lawat blog ni
sama2 la kita menang ek... amin

Khamis, 26 Mei 2011

salam semua...

salam...
sempat jengah blog jap... hehe...
minggu yang teramat sibuk dengan appointment doktor akak n check up bulanan anak, minggu PKBS 1, check darah... ari ni baru sempat ke blog nie... ni pon tak sempat nak ber bw...huhu... maaflah pada yang singgah... coz akak tak sempat nak singgah blog anda...
dan hari ni akak bersyukur sangat dengan satu berita gembira nie... Alhamdulullah...:).. nak bagitau tapi segan... :">... tak pe la.. len kali kot...
addeh... tak boleh tahan gelak akak tengok post yang paling ramai pembaca ialah 'cerita panas' ermmm... agak2 nyer apa yang diorang nak cari ek... gosip or lucah????? hampeh tol... blog akak ni takde citer2 cam tu...huhu... bersih pe..
akhir kata dari akak... semoga semua yang membaca entry kali nie akan dilimpahi rezeki d panjangkan umur d cucuri rahmat oleh Allah... amin...:)

Jumaat, 20 Mei 2011

JANGAN BERSEDIH

SALAM...
tajuk entry jangan bersedih...
tapi sebenarnya akak tetap sedih...
coz kenangan lama, kembali menhantui akak sejak beberapa ari ni... bukan tak nak lupakan... memang cuba.. tapi tak boleh...
bila menyentuh mengenai talian darah... 

ni akak ambil dari fb Suzana Ghazali...
Seorang suami marah kpd isterinya dgn segera mengancam: "Aku akan lenyapkan kebahagiaanmu." Si isteri menjawab dgn tenang; "Kau tidak mampu melenyapkan kebahagiaanku sepertimana kau juga tak mampu memberikan kebahagiaan kpdku." Suami bertanya: "Mengapa aku tidak mampu melenyapkan kebahagiaanmu?"

Si isteri menjawab: "Kalau kebahagiaanku... terletak dlm perbelanjaan, bolehlah kau hilangkannya. Kalau terletak pd pakaian atau perhiasan, boleh jg kau halanginya. Tapi kebahagiaanku adalah sesuatu yg bukan milikmu dan tidak dapat kau kuasai, bukan kamu bukan jg orang lain."

Suami bertanya dgn penuh kehairanan; "Di manakah kebahagiaanmu?" Isteri menjawab dgn penuh keyakinan: "Sesungguhnya aku memperoleh kebahagiaan dlm keimananku. Imanku pula dalam hatiku. Tiada seorang pun yg dapat menguasai hatiku selain Allah!!" - petikan daripada buku Iman dan Kehidupan oleh Dr Yusuf al-Qardawi...
hakikatnya iman akak tak sekuat itu... akak hanya berharap semuanya akan dapat diselesaikan dengan baik dan aman...:)

Khamis, 19 Mei 2011

terkilan....

salam..
akak... nak berkongsi sesuatu...
dapat dari fb kawan...huhu...
ntahlah...pendapat individu kan...tapi tu la...ikut la mana yang di rasakan betul kan...

KENYATAAN.......................

oleh Ekin Poyo's Adie pada pada 18hb Mei 2011 pukul 12.04 ptg
untuk kwn2 yang jd nurse...i nk kongsi dengan u all sume...ni pendapat i la.klu setuju okla.klu x setuju up 2 u la..xkisahla kerajaan nk agung2kan CIKGU.nurse tetap no1.kerajaan x nmpk keburukan dieorg drpd kebaikan.cikgu dulu2 bleh la klu nk diagung2kan.tp sekarang hampehhhh.....mejority la.klu nk kata cikgu mengajar.nurse pun mengajar jugak.lebih advan drpd dieorg...
1)menjga kesihatan & nyawa seseorg
2)memberi health education pd seseorg. sebagai contoh eh, org2 tua or org2 awam akan dengar cakap nurse drpd anak kandung sendiri tau.pujuk la mcmmn pun nurse jgk akan didgrnya.
3)nurse jg org dari baru lahir sampai org tua.cikgu jg sape jer?
4)byk cikgu sekarang mungkin lebih pandai...tp bodoh jgk.nmpak kebodohan mereka jika buat salah.pikir2kan lah.
5)di hospital ada peraturan tp xnk ikut.bila di sekolah bukan main lg.merotan.
6)dihospital byk cikgu yang sakit.nk tahu ape sebabnya? terlebih pandai ah tu.
7)contoh yang paling i x suke k.....bila seseorg cikgu itu melahirkan ank y tidak sempurna....xnk tengok langsung.xbleh terima hakikat anak 2 x sempurna.nampak sangat perangai cikgu buruk.i sedih tau klu mcm 2.jg nurse la y menjadi ibu tiri angkat dieorg.kenapa begitu CIKGU?
8)cikgu jgk yang byk menimbulkan masalah di mn2 sahaja.
9)cikgu ditugaskan untuk mengajar anak2 disekolah tentang nilai2 murni.tp kenapa byk masalah sosial berlaku.pembelajaran x berkesan.komunikasi x berkesan.
k la malas la nk cakap pape lg..menyakitkan hati je.wassallam....CIKGU YANG BAIK THANKZ ALOT....CIKGU Y HAMPEH GO 2 HELL..

kenapa ya? dia berpendapat macam tu... ni pendapat akak lak... mb dia jeles kot... huhu...ataupon dia memang berdendam dengan cikgu2 dia dulu...coz mesti dia pernah buat salah n pernah kena denda...
tapi kalau nak kata kerajaan lebihkan cikgu tak gak... nurse pon apa kurangnye... elaun diorang lagi besar dari cikgu... uniform pon diberi...overtime pon ader... cikgu mana de overtime...kekadang kerja tak siap bawa balik ke rumah lagi... tidur lewat malam siapkan macam2 benda sekarang nie... dengan analisis...dengan buku kerja murid..time peksa lagi  siapkan analisa, minit nak lengkapkan rekod penilaian murid, nak siapkan minit mesyuarat coz setiap kali habis periksa kena buat pemantauan tahap pencapaian murid lak... buku latihan murid nak kena periksa... kekadang tak sempat nak tanda... dapat lah call dari parents coz tak semak buku anak dia... macamana? kenalah faham... cikgu jaga hampir 40 orang murid satu kelas... kalau dah 4 kelas??????? bukan satu buku jer... kekadang satu kelas sampai 2 3 buku latihan...
tu belum masuk kerja2 lain... nak kena buat inventori... yang baru ni... nak semak peralatan dalam kelas n bilik2 khas... nak kena tau bila tarikh kerusi, meja , almari di terima... bukan ker sepatutnya tugas kerani... ntahlah...
cikgu takde uniform...  dah la hampir tiap2 bulan buat baju...cikgu kalau pakai baju yang sama... nanti budak2 bosan lak... tengok cikgu ni sekeleh jer... asyik baju tu jer...
sepatutnya kita rasa bersyukur... dengan apa yang kita terima...nurse n cikgu adalah tugas yang mulia... kalau di lakukan dengan seikhlas hati...
jangan fikir diri tu bagus sangat... cikgu dulu tak banyak tekanan macam sekarang.... macam2 yang kami kena buat... dengan perangai murid2 sekarang ni... ibu bapa pon tensen kalau cuti sekolah... sampai ade yang tanya bila sekolah nak dibuka... tensen dengan perangai anak sendiri...huhu...
pendidikan awal n pembentukan akhlak bermula di rumah... so jangan lah salahkan cikgu seratus peratus... 
fikir-fikirkanlah.... dan renung2kanlah...:) 

 

Khamis, 12 Mei 2011

busy...mid year exam paper...

salam...
wahai pengunjung-pengunjung blog akak yang budiman...:)
minggu ni bermula la kesibukan akak...huhu...
minggu buat soalan pertengahan tahun...
kali ni akak kena membuat 2 kertas soalan...
ENGLISH PAPER YEAR 3
KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5
ada bantuan ker?... hehe...
sebenarnya nak bagitau jer... coz akak tak sempat la nak ber bw n menghapdate belog dalam 2 hingga 3 minggu nie...
selamat untuk semua blogger berbelog dan berBW...huhu

Khamis, 5 Mei 2011

cerita semalam

salam...
sana sini orang asyik bercakap tentang OSAMA B LADEN ... lain lak ngan family akak... tak banyak yang kami tau pasal perkembangan terkini...almaklumlah sekarang nie dah jarang tengok berita...huhu...
ada la sekali sekala tu sempat gak mata memandang berita jam 8 @ tv3... 
sekarang ni husband kak dok cite pasal motor TRIUMPH... dia baru dapat lubang murah...500cc tu...ermmm harga tak cecah rm10000 lagi...ermmm.. kalau ikut harga pasaran dah cecah 20k keatas...mana tak giler cik husband tu nak p beli motor tu...huhu... inilah berita hangat kat umah akak sekarang nie...
akak pon tumpang hepi la...coz kalau dia jadi beli motor tu, maka jadilah kami balik kampung.. weekend nie..hihi... mana tak hepinyer...

Selasa, 3 Mei 2011

MAK LAGENDA GIVEAWAY

SALAM...
AKAK NAK TRY JOIN GA NI...
SENANG JER... SO CAM BESA KENA BUAT ENTRY LA KAN...

AKAK DAPAT TAU BLOG LAGENDA MAHSURI DARI BW...ITU PUN KE BLOG ELLEN KALAU TAK SILAP...

2 ENTRY YANG AKAK SUKA :

ERMMM... SAPA LAK YANG AKAK NAK TAG NI EK...

HANIS AZLA
CIK SENAH

OPPS... 2 SOALAN UNTUK MAK:
1. BERAPA UMUR MAK?
2. APAKAH KERETA IDAMAN MAK?
 
OK DAH SIAP LA KOT... NI NAK TEMPEL AKAK NYER LINK KAT COMMENT MAK LAGENDA LAK...
WISH ME LUCK K...
SEBENARNYA SESAJER.. MANA TAU KALAU DE REZEKI KAN..:)

IS YOUR BLOG WORKING?

SALAM...
AKAK ADALAH P TERJAH SATU BLOG NI LAST WEEK... TAK HINGAT DAH BLOG APA... N JUMPA LAH BENDA NI....IS YOUR BLOG WORKING?  
NAK TAU GAK... BLOG AKAK NI ADER KE YG SEARCH... HEHE...ALMAKLUMLAH BLOG TAK FOFULER KAN... TAK BANYAK INFO... TAK DE JOKES... TAKDE PETUA NAK DIKONGSI... CUMA PERIHAL PERIBADI ... HUHU...
KALAU KORANG NAK TRY TENGOK BLOG KORANG WORKING OR NOT... KLIK SINI YE...

 K LA... TU JER YANG AKAK NAK INFO...
PADA EMPUNYA BLOG YANG AKAK TERJAH MASUK TU.. TERIMA KASIH KERANA BERKONGSI... MAAF AKAK LUPA NAMA BLOG ADIK...:(

Jumaat, 29 April 2011

JOM JOIN HEARTBEAT

SALAM...
akak dapat benda ni dari blog SHIGELLA ZOSTER...
akak cuba try test la... kot2 de rezeki kan... sambil2 berbelog... tak salah nak cuba...hihihi... sesapa nak gak cuba p la blog CIK SENAH nie... dia ada tunjuk cara macam ne nak join bende alah nie... 
ni link CIK SENAH
mana tau de rezeki korang kat sini kan...kita share2 ler...:)...
mesti korang tertanya2 kan ..kenapa malam ni akak tidoq lewat.. n sempat lak update belog....sebenarnya akak amik peluang sementara nunggu anak akak balik dari lawatan sambil belajar... besalah nama je lawatan sambil belajar... tapi tengok dalam tentatif tu ader 'lawatan' ke WET WORLD N I-CITY....huhu... jadualnya sampai pukul 11 malam jer... tapi la nie dah 1250 pagi...masih belum ade call... last akak called tadi dia masih kat Shah Alam... baru kuar I-city...ermmm... ntah pukul bape  la sampainyer ek... tadi try gak call tapi dia tak angkat...maybe dia tido kot...
k la takpe la akak nak bw sat.. sambil2 tunggu dia call...

Khamis, 28 April 2011

BOLEH KE ?

SALAM
boleh ke cam nie... ade beberapa blog yang akak singgah memberikan link untuk download video papa nurul izzah... ermmm... bagi pendapat akak lah, kenapa perlu disebarkan benda2 cam nie? untuk publisiti atau untuk mencari kebenaran? bukan kita yang menentukannya kan... ntah lah tengok jer kes altantuya... walau kita cakap itu ini tapi keputusannya tetap di pihak sana gak..
sedangkan kita tak sepatutnya melihat benda tuut... ni apa lagi menonton vc cam tu... coz tu salah satu sebab kenapa kita jadi cepat pelupa... tu yang akak tau la.. kita tak boleh lihat bahagian sulit coz akan cepat jadi pelupa...:(... ntah la... rasa malas lak nak ulas panjang2... cuma beri pendapat akak jer...:(

Rabu, 27 April 2011

cerita panas di tengahari...

salam
singgah melabuhkan jari di keybord hanya untuk menghilangkan tensen d waktu kepanasan... tengahari yang indah disinari terik mentari... berpeluh-peluh menahan kepanasan...huhu... ditambah dengan kemengantukkan yang teramat... tiba-tiba terdengar announcement... KOKO HARI INI DIBATALKAN... dengan  rasa terujanya terdengar la jeritan yeah!!!!!... akak pon yeah jugak dalam hati...hihihi... bestnyer takde koko....:)

alamak ...teruknye di muka depan metro hari ni...SERBUK NAIK SELERA...ermmm macam2 sekarang... ingat untuk selera makan ke rupa2 nya untuk *****... addeh... sapa2 nak tau lebih lanjut sila lah baca harian metro hari ni...

Sabtu, 23 April 2011

LATIHAN DALAM PERKHIDMATAN (ladap)

SALAM

aturcara program
800-900pg           : slot 1 kurikulum standard sekolah rendah (KSSR)
900-1000pg         : slot 2 Pelan strategik
1000-1030           : minum pagi
1030-1230           : slot 3 Pentaksiran berasaskan sekolah (PBS)
1230 tghr            : bersurai



new vocabulary dalam pendidikan jasmani atau pon kitorang je baru tau...huhu... almaklumlah tak ajo pj kan...
MENCONGKLANG (GALLOPING)
hihi... rasanya berlari ala2 kuda tu kot...gelak jap cikgu2 nie (termasuk la akak)

Rabu, 20 April 2011

follow Marimar...

salam...
cantik... seksi tu yang akak boleh kata tentang Marimar...
ntah macam mana bleh terminat lak dengan telenovela nie...
sanggup tak tido petang nak tunggu cite die...
dulu tak kisah sangat tapi la nie tercongok depan tv...
ermmmm.... marimar o marimar....


Isnin, 18 April 2011

hari tanpa sejarah

salam...
akak merasakan hari ni berlalu tanpa apa2 yang berlaku... takde yang spesel... hanya hari yang biasa sangat...coz, balik dari sekolah tadi kak telah mengasingkan diri sendiri tanpa melakukan apa2 kerja... hanya memerap dalam bilik n tidur... addeh... apa yang terjadi dengan akak???? ermmmm... semua benda hari ni diserahkan kepada hubby akak... nasib baik dia memahami... mungkin perubahan hormon kot... atau pembawaan baby... ntah la... sapa yang harus dipersalahkan??? mereka dan keluarga mereka atau diri akak sendiri...huhu...
then, tiba2 dah petang n senjakala ni akak boleh terbuka lappy n terbuka la blog... cuma rasa nak meluahkan apa yang terbuku di hati... melihat apa yang tersurat mentafisr apa yang tersirat... andai ditemui ketenangan di hati.. membuka minda yang seakan2 mati.... mencari erti yang sukar untuk di mengertikan... untuk apa semua ni...

udahnya tetap hati sendiri yang parah... bila ada teman yang mengatakan kesunyian kerana tiada orang tersayang di sisi...tiada yang boleh menemani.. sepatutnya akak bersyukur.. kerana ada yang sentiasa di samping akak.. cuma ada masa kita perlu bersendirian... ada masa perlu merawat diri sendiri...muhasabah diri... mencari apa yang silap n kelemahan... betulkan mana yang patut... buang mana yang tak elok... bagaimana caranya... ermmmm

malaslah..

salam...
hari monday yang malas... macam2 cite ari nie dengar...n pas nie macam2 benda nak kena buat... tapi semuanya malas... malas n malas... addeh... penyakit betul...
kalau lah dapat di buang penyakit ni kan...ermmm...
zikir banyak2 buang penyakit malas ni...
tapi kepala otak lembab semacam... cam ner? susah...susah kan????...

Khamis, 14 April 2011

jadual padat...

salam...
addeh...jadual padat lak...sebenarnya, jadual sekolah baru ditukar minggu nie... pening akak... tengok jadual akak...padat n ada hari yang banyak senggang...huhu...tu pon sebab akak ni kena p check darah n appointment doktor... so hari2 yang tak kena p check doktor tu yang padat...addeh...:(
letih akak... cam arini 1 jam setengah jer rehat...yang len semua kelas...

Jumaat, 8 April 2011

TELUR TIRUAN

SALAM

ENTAH LA APA NAK JADI... TELUR PON TIRUAN... SEMAKIN MAJU DUNIA SEMAKIN CANGGIH PEMIKIRAN MANUSIA...
KALAU MENDATANGKAN KEBAIKAN TAKPE... INI MENAMBAH KEBURUKAN LAGI... DAH LAH TELUR YANG ADA PON TAK BERAPA ELOK... INIKAN LAGI TELUR TIRUAN... HAMPEH TUL...MACAM2...
SEDAR2 LA... JANGAN DITAMBAH LAGI APA YANG ADA... SEKARANG NI DENGAN BERMACAM2 PENYAKIT... CUBA LAH BUAT SESUATU YANG BERFAEDAH KEPADA MANUSIA... KEUNTUNGAN DAPAT PAHALA PON DAPAT...
INI TAK KEUNTUNGAN DUNIA DAPAT TAPI DOSA ATAS KEKEJAMAN PADA MANUSIA LAIN PON DAPAT...
TELUR AYAM KAMPUNG JE LA YANG ELOK... TAPI ANAK2 AKAK TAK NAK LAK MAKAN TELUR AYAM KAMPUNG TU... TERMASUK LAH MAMANYA...HUHU... BESANYA KALAU AYAM2 AKAK BERTELUR... TELUR TU AKAN DISIMPAN N BAGI KAT SAPA2 YANG NAK... N SELALUNYA JIRAN SEBELAH UMAH AKAK LAH YANG DAPAT...
KALAU TAK PON BIAR IBU AYAM TU ERAMKAN...
K LA... PE2 HAL PON... BERHATI2 SEBELUM MEMBELI....

Khamis, 7 April 2011

JOM GEGAR BLOG KENGKAWAN...

SALAM...
EDISI GEGAR MENGGEGAR AKAK BERMULA HARI SELASA... JOM2... KITA GEGAR BLOG KAWAN2... SAMBIL MENGERATKAN SILATURRAHIM DAN DAPAT INFO N TIPS YANG BERGUNA DAN PANDUAN DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN... MACAM2 ADE... PERKONGSIAN PINTAR LA KATAKAN...
SAMBIL TU PETANG NI JANGAN LUPA TENGOK KEMBOJA PUTIH K...
SEMALAM TAK DAPAT TENGOK COZ ADE KOKO... RINI MESTI TENGOK...

Sabtu, 2 April 2011

tsunami di hati seorang isteri

salam...
sedang ber fb tadi kak terbacalah satu perkongsian dari rakan se kolej akak dulu...tajuknyer 
TATAPAN BUAT SUAMI... tersentuh hati akak bila membacanyer.. meleleh airmata keperempuanan akak... bila ianya melibatkan pengorbanan seorang isteri kepada suami dan ianya tidak dihargai.. mari kita berkongsi ya...kalau ada yang dah baca pon takpe... hanya sebagai perkongsian hati...
Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum...   Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....   Ada aku peduli jika isteriku masih di dapur menyediakan keperluan pagi esok ketika aku sedang berdengkur...   ...Ada aku peduli siapa yang membelikan sabun mandi, ubat gigi dan meletakkannya di dalam bilik aku bersiram....   Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku...   Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami...   Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku pulang kerumah dengan wajah kusam dan masam....   Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian....   Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....   Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....   Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...   Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku   Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata....   Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki....     Tiba-tiba aku MENJADI PEDULI dan MENGAMBIL PEDULI     Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...   Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...   Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...   Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan   Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....   Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....   Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi ...   Kini,aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku?     P/s : Tidak ada manusia yang sempurna baik suami ataupun isteri.Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yang indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat,bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelakiLihat seterusnya..
kenapa jadi macam ni kan... bukankah perkahwinan satu perkongsian antara suami dan isteri... lafaz untuk bersama2 mengharungi cabaran dan dugaan yang datang... menjaga dan mendidik anak2... menghiasi rumahtangga dengan gelak ketawa dan kasih sayang... dimana silapnya... apa kurangnya... muhasabah la diri kita...
perlu ke KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN



alam perkahwinan sepatutnya indah jika dipenuhi dengan kasih sayang dan keimanan..
 

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog