SPECIAL FOLLOWERS

Selasa, 31 Ogos 2010

1 Malaysia...

salam...

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 53...

'1 MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI'

Isnin, 30 Ogos 2010

MISTERI DI KAMPUNG KU...

SALAM...

MISTERI NI JADI KAT JIRAN AKAK... KESIAN... RUMAH DIA TERBAKAR TAPI BUKAN SEBAB DI BAKAR , MAIN MERCUN ATAU BUNGA API ATAU KECUAIAN AHLI RUMAH... KEBAKARAN INI DISEBABKAN OLEH MAKHLUK YANG KITA TAK NAMPAK.. KIRA MAKHLUK HALUS LA TU..

selepas terbakar keluarga tersebut menumpang di rumah ibunya... tapi tak sampai 5 hari tinggal kat sana, rumah ibunya pula terbakar... sekarang family tersebut terpaksa la menumpang di balai raya.. kemungkinan adik beradik mereka tak berani nak tumpangkan family tersebut, almaklum kejadian ' pelik tapi benar'.. lagi pon mesti family tersebut tak nak menyusahkan sedara mara diorang... takut umah diorang lak terbakar...

ni pon kat balai raya tu pon dah mula terbakar sket2... kami jiran2 ni nak bantu pon tak tau nak buat pe... tpi ade la yang tolong berjaga kat balai tu n tolong2 padam2kan api yang menyala....ari Jumaat lepas katanya adalah anak buah Datuk Harun Din datang mengubat... malam tu plak blackout kat balai raya... rupa2nya ada wayar kat meter yang hilang... TNB tu pon naik pening.. cam ne bleh hilang...

dan dalam minggu lepas juga lah kereta mereka terbakar sewaktu di sekolah... mb di sebabkan oleh baju yang baru di beli di letakkan di dalam kereta tersebut... mereka cuba memecahkan cermin kereta tapi tak boleh, walaupon menggunakan batu yang besar... akhirnya bila di laungkan azan n dibacakan selawat baru bleh pecah cermin kereta tu... misteri2...

akak pon seram2 gak dengar cerita... dekat lak tu dengan rumah... apa2 pon kira bertawakal je la...

entahlah... kata bulan puasa ni, takde la benda2 macam nie.. tapi kuasa Allah kan... nak tunjuk pada kita...

k la sampai sini dulu la yer... ade perkembangan terbaru nanti akak sambung lagi..:)

Selasa, 17 Ogos 2010

danish belajar puasa...

salam..
Alhamdulillah...
anakku yang ke 3 dah masuk 7 hari cuba puasa... tetapi dalam pada puasa tu banyak la karenah nyer.. hari pertama penuh, sampai ke petang... hari kedua terminum air, balik dari sekolah... hari ketiga, termakan gula2 kat dalam kereta ( memang ada dalam kocek seat kat belakang driver..huhu) hari keempat keluar masuk bilik air jer... (cuci muka)..huhu.. hari kelima mula ok dah ... hari keenam pon tak de masalah...hari ni balik sekolah terus tido sampai petang...

di harapkan dia akan terus bertahan untuk hari2 seterusnya.. yang bagusnya setiap hari bangun sahur... senang di kejut, tapi cuma nak makan honey star jer atau nestum 3 in 1... ok la tu ek... baru nak belajar kan... lagipon awal2 pose ni perut baru nak biasakan makan awal2 pagi...

macam2 karenah ank2 ek waktu kecik macam ni... sumenya jadi memori yang sangat2 sweet dikenang bila
diorang dewasa nanti...

Isnin, 16 Ogos 2010

I AM LOST...

SALAM...

rasa cam lost jer ari ni... apa buat sume tak kena... kena mandi bunga kot ...hehe... utk pulih energy... tapi mesti ade yang cakap pasal bulan pose kan...
rasa cam tak puas hati, sedih n tak gumbira jer...

bila hati n perasaan bercampur baur macam ni la jadinye ek... tak bleh berfikir dengan waras... sume buat rasa tak betul... benda depan mata pon tak leh nak cari... ade jer yang tak kena...

apa lagi nak di 'bebelkan' ek...
yang pasti berbuka petang nie sumer kena ready made... takde mood nak masak la...
tapi cik asben ader beli ketam, still hidup lagi...ermmm... kalau masak mesti marbeles coz masih fresh n isinya tentu manis kan...
addeh... cam ne ni...

kena tanya cik asben dulu la ek...:)
k la...cukup kot sampai sini dulu...

i m lost...

TRAGEDI 3 RAMADHAN

JASIN – Dua peniaga bazar Ramadan di Stadium Jasin di sini maut akibat ditimpa payung gerai yang berterbangan setinggi tiang lampu 40 meter dalam kejadian ribut semalam.
Mereka yang terkorban dalam kejadian pada pukul 4.45 petang itu ialah seorang peniaga cendol, Abdul Omar, 73, dan Mahadi Mohamad, pembantu kedai martabak.
Mereka terkorban akibat hentakan batang besi payung gerai yang berterbangan.
Selain dua mangsa yang terkorban, seorang lagi peniaga parah dan 18 lagi cedera ringan.
Jurucakap polis berkata, ribut selama kira-kira tiga minit itu melanda pada pukul 4.45 petang semasa 23 peniaga di bazar itu sedang menyiapkan juadah masing-masing untuk dijual.
“Ribut tanpa hujan itu terlalu kencang sehingga semua barang berterbangan dan ramai peniaga rebah,” katanya.
Jurucakap polis itu memberitahu, kejadian ribut kencang itu adalah yang pertama kali berlaku dan terburuk di daerah ini.
Sementara itu, seorang peniaga, Norhafizah Shiraj, 24, berkata, ribut itu datang secara tiba-tiba tanpa hujan.
“Saya yang sedang menjual char kuey teow tidak dapat berpaut pada apa-apa menyebabkan saya terjatuh ditolak angin,” kata Norhafizah
Jelasnya, kejadian itu sangat menakutkan kerana ramai yang menjerit-jerit apabila semua barang berterbangan.



Rabu, 11 Ogos 2010

FIRE DRILL

SALAM...
LATIHAN KEBAKARAN

9 OGOS 2010 (ISNIN)... sekolah kami mengadakan fire drill... ermmm... besalah rutin setiap tahun...
objektifnya ialah...
Murid dapat bertenang n menyelamatkan diri kalau betul2 terjadi kebakaran la.Melalui laluan yang telah ditetapkan dengan berhati2..

cume ade insiden2 yang tak best berlaku.. maybe boleh di perbaiki pada masa akan datang...


ni antara gambo yang sempat dirakan semasa latihan tersebut di jalankan:





semuanya biasa jer... sebelum murid2 masuk kelas, ade taklimat dari guru yang in charge n GPK HEM..
macam2, ade la benda2 yang tak puas hati.. murid tak beratur, lambat turun, pintu tak ditutup... (ermm.. terfikir lak, kalau benar2 berlaku kebakaran, sempat lagi ke diorg nak beratur n tutup pintu)... tapi itulah gunanya fire drill ni...latihan supaya mereka tidak panik dan berhati2...

loceng di bunyikan panjang dari biasa... apa lagi budak2 kan excited kalau ade perkara yang luarbiasa berlaku...ade kelas yang bertempiaran lari ke padang... latihan ni di buat setahun sekali or dua kalihuhu...lupa lah apa yang telah dipraktikkan sebelum nie... budak2 besalah, kita yang dewasa pon selalu terlupa kan...:)
k la..selamat ber n3 lagi nanti





Selasa, 10 Ogos 2010

SELAMAT BERPUASA

SALAM...

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA BUAT SEMUA RAKAN2 BLOGGER... N BUAT SEMUA UMAT ISLAM SELURUH DUNIA...


KURANGKAN PEMBAZIRAN DI BULAN PUASA...

Jumaat, 6 Ogos 2010

SILENCE IS GOLDEN

Meaning

A proverbial saying, often used in circumstances where it is thought that saying nothing is preferable to speaking.


SALAM...

NTAH LA... CUME RASA DIAM TU LAGI BAIK GAKNYER... APA2 HAL PON DOA KAN SEMUA SELAMAT YA....:)

Rabu, 4 Ogos 2010

ICU DAN RASUKAN

SALAM...

sorry beberapa hari dah tak BW n berblogging.. mother in law (MIL) tak sihat n malam selasa lepas di masukkan ke ICU... berulang alik ke hospital... kepenatan seharian d hospital
n malam tadi terjadi sesuatu yang tak pernah akak alami.... kira first time la nie... depan mata akak, anak sedara kena rasuk... puncanya baby dia umur 8 bulan asyik nangis jer pas balik dari hospital melawat kira2 dalam pukul 10 lebih... ingat nangis biasa... pujuk2 pon tak nak...
then hubby akak letak la minyak kat ubun2 baby tu... but still nangis lagi... hubby amik lagi minyak masak kali ni dengan bawang merah.. tiba2 ibu baby tu yang menjerit... n terjadi la peristiwa rasukan... atuk pada baby tu( merangkap abang ipar akak) cuba untuk 'rawat'( kiranya dia pandai la sket2 bab2 cam nie) tapi tak bleh gak...hubby akak, sempat panggil imam kat kampung kak... nasib baik dia ade n dapat tolong... lama gak la dia cuba ubatkan... dekat pukul 2 baru selesai...
selalu tengok kat dalam tv je benda2 cam nie.. ni jadi kat depan mata... tak tau nak cakap... menggeletar pon ade... nasib baik la baby akak tak de pe2... dia tido lena jer... tp akak sempat la pasangkan bacaan surah yassin letak tepi dia...
tapi yang risaunya malam nie hubby takde... dia gilir jaga mak dia... adik beradik n anak2 sedara semua balik hari nie... tinggal akak berempat beranak kat rumah...doa2kan lah semua selamat ya...:)

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog