SPECIAL FOLLOWERS

Khamis, 29 September 2011

bila waktu telah berakhir

salam
tersentuh hati bila dengar lagu ni...:(
sungguh menyentuh perasaan... ermmm... 
bagaimana kau merasa bangga
akan dunia yg sementara
bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
meninggalkan dirimu
bagaimanakah bila saatnya
waktu terhenti tak kau sadari

masikah ada jalan bagimu untuk kembali
mengulangkan masa lalu
dunia dipenuhi dengan hiasan
semua dan segala yg 
ada akan
kembali padaNya
bila waktu tlah memenggil 
teman sejati hanyalah amal
bila waktu telah terhenti
teman sejati tingallah sepi

andai sampai masaku, adakah aku telah bersedia? andai sampai masaku, adakah cukup amal yang ada? andai sampai masaku, apa yang tinggal untuk anak2 ku? andai sampai masaku, semoga Allah ampunkan dosa2ku...

pengalaman bersalin caesarean part 2

salam...
ok seperti yang akak janjikan arini berkesempatan untuk menyambung pengalaman pertama akak caesar...:)
ari ketiga.. baby dah boleh ambil.. family akak dari pontian datang.. n hubby minta tolong kat adik akak untuk ambil baby kat wad..coz dia tak berani nak dukung baby...(kecik sangat katanya)..huhu... akak hepi sangat coz baby dah boleh keluar wad.. n family akak jauh2 sanggup datang tengok akak n baby...:) luv u all so much..
tapi yang menjadi kerisauan ialah bagaimana akak nak jaga baby dalam keadaan akak yang tak berapa sihat lagi...:(.. nak jaga diri sendiri pon tak larat.. tapi akak kuatkan hati gak... abih tu, sapa nak jaga lagi kan...sendiri la... hubby cakap minta la tolong pada nurse2 kalau nak ke toilet... ermmm.. ade ke yang nak tolong.. sorang2 muka..alahai..:(
petang tu diorang balik.. tinggal la akak n baby... sib baik la, baby tak banyak meragam.. Alhamdullilah... cuma akak je la.. pening kepala yang amat sangat n sakit di tempat caesar tu... bila baby nangis terpaksa bangun gak.. dalam hati, macam ni ke ibu2 yang bersalin c-ser rasa ek.. addeh... seksanya..alahai..
hari ke4.. akak tak bangun coz kepala sakit sangat n mb kesan ubat yang buat akak mengantuk.. baby pon tak buat hal.. bangun sekejap jer, susukan baby.. n tido semula...:).. macam best je dengar ek... syik tido jer..  padahal kepala akak pening sangat... nak ke bilik air pon tak berani...:( takut jatuh camne dengan jahitan tu.. addeh... risau seh...
pukul 11 lebih akak di pindahkan ke wad kelas 2...ermm.. Alhamdulillah, bilik air kat dalam tu jer...tak la jauh mcm kelas 3... senang sket...
tengahari, hubby n family akak datang, sian diorang terpaksa ulang-alik dari sabak bernam ke teluk intan.. camana la kat rumah ek, sian mak akak kena masak sendiri, selalu akak ada.. tp hubby bagitau, dia tempah je untuk makan malam.. semua tu dengan jiran sebelah rumah kami, dia keje kat resort sg. hj. dorani.. macam2 lauk ader, banyak sangat kata hubby sampai tak habis2.. semua tu dengan harga tak sampai rm100 pon.. terima kasih la pada Azhar..:).. jasamu dikenang.. 
petang tu diorang balik, n akak rasa sedih sangat coz dapat jumpa kejap2 jer... esoknye diorang dah nak balik pontian n tak sempat nak tunggu akak balik rumah... almaklumlah cuti raya dah habis kan...n akak terpaksa tinggal di hospital 1 malam lagi...:(
esoknya akak dibenarkan balik, walaupon kepala akak masih sakit lagi.. tp akak tak bagitau la dengan doc.. takut tak bleh balik lak..huhu.. pagi tu doc buka plaster kat tempat jahitan tu n check.. sumenya ok..n petang tu akak dibenarkan balik.. tp baby lak.. kena kuning ...addeh... tp doc benarkan keluar.. tapi akak kena follow up dengan klinik sg besar la...ok jer... n bermulalah episod di rumah lak...
on d way balik tu kepala akak dah bertambah sakit.. sampai rumah akak tidur jer... sib baik la baby tidur...huhu... bangun n kepala tetap sakit, akak dah mula nangis... terfikir macamana la, dengan perut yang sakit, susah nak bangun... kepala yang tersangat pening... nak jaga baby lagi...:(... tiba2 akak ipar datang... n dia terperanjat tengok akak nangis.. n dia tanya... hubby bagitau la... n dia dengan rela hati, tawarkan nak jaga baby n bawa ke klinik esoknya... huhu.. akak dalam keadaan macam tu terpaksa la bagikan... walaupon sedih nak pisah dengan baby, tapi nak buat camner... kepala akak terlampau sakit.. tak bleh buat apa dah... malam tu dia bawa baby balik umah dia...
n akak tak tau nak buat apa dengan kepala yang sakit... makan ubat tahan sakit dah...tp tak mau hilang2 gak... apa la malang nasib akak... memang akak down sangat masa tu, 4 orang anak sebelum ni tak pernah rasa susah n seksa macam ni... sedih sangat...
akak ipar akak, jaga baby selama 4 hari, tp hari2 akak p tengok kat umah dia... dalam keadaan sakit tu p gak coz rindu dengan baby...:(...
sementara baby kat sana hubby akak panggil bidan untuk urut... lepas urut barula ok, rupa2nya..akak masuk angin.. 2 kali urut, pening tu dah mula kurang..akak bleh bangun sket2... n akak minta hubby ambil baby.. rindu sangat...petang hari ke 4 tu akak ambil baby... n bermula episod berpantang... kali ni terpaksa pantang lebih sket... coz c-ser kan.. takut jahitan tak cantum, or terbuka... jalan pon kena hati2... huhuhu...
bab makan lak... hari2 hubby akak masakkan ikan haruan... addeh naik jemu, tak larat nak makan... tp kata orang elok untuk luka... makan la gak... then, hubby belikan pati ikan haruan, kapsul ikan haruan n zaniplus(gamat healin)... semua tu untuk cepat sembuhkan luka...:).. hubby memang jaga sebaik2nya, coz takde sapa lagi nak jaga akak... mak akak dah la jauh, dia tak bleh jaga coz ayah akak keje n ayah akak ni mana bleh berpisah dengan mak... sayang banget dengan wife dia...hehehe
yang akak tak tau...rupa2nya walaupon bersalin c-ser , tapi ibu2 masih boleh pakai bengkung... hari ke-20 berpantang baru akak tau...huhu.. tapi bengkung moden la... akak terus soh hubby p beli... n pastu pakai la... cousin akak nurse, dia pon pernah bersalin c-ser.. tu yang dia bagi tau... dia hari pertama lagi dia dah pakai... dia cakap senang nak bergerak kalau pakai bengkung tu...
panjang lebar dah...:P
ok la... itu je kot yang akak boleh kongsi...
 

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog