SPECIAL FOLLOWERS

Selasa, 4 April 2017

Menu semalam

Assalamualaikum,
Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak..
Menu hari ahad lepas..
Udang lipan goreng tepung
Ayam korek-korek
Sayur maggi ayam
Huhu..  Semua menu ni men campak2 jer..
Udang lipan ni dah jadi faberet akk..
Nak beli lg lah petang ni..
Yang ni memang best coz dah siap kopek..
Tinggal isi je..
Memang marvelous..
Nak masak pun senang..

Selasa, 14 Mac 2017

Masih ada yang sayang..

Assalamualaikum,
Huhu..  Cerita petang semalam..

Ni la akibat tak dengar kata..  
Bila kakak2 n adik2 kat sekolah tegur tak nak dengar..  Terpaksa masuk air sebotol n ambil insulin..  
Lain kali dengar nasihat ya sha..  
Jangan buat degil sendiri je..
Kwn2 bg nasihat utk kebaikan bukan utk memudaratkan.. 
Kawan2 masih sayang lg kat awak tu.
Ingat2, but as long as akk tak kena masuk wad..
Dah cukup bagus dah.. Hihi
Kalau tak macam mana nak urus anak2 ..
Rindu ngan baby Rayyan lg.. 
meme tak tertahan rindu..
busyuk ashem mama tu..
ok la...
kesimpulannya, jaga makan n minum.. 
jangan makan terlalu banyak yang bergula.. 
kawal minum air manis.. 
nak rasa manis.. 
guna stevia..

Isnin, 6 Mac 2017

Kertas Ujian Bulanan

Assalamualaikum,

hahahahaha... happy sangat..
siap sudah kertas soalan untuk ujian bulanan bulan mac ni...
kali ni kena buat kertas untuk Year 3



selalunya akk ni lambat siapnya...
bulan April ada 2 pertandingan besar..
dua2 ni akak yang handle..
pertandingan bola jaring n pertandingan action song...
pas ni bolehlah prepare untuk latihan pasukan bola jaring sekolah...
sambil tu boleh cari lagu n team untuk action song...

ermmm... tp tu la rasa macam kekangan masa jerk...
kena pandai uruskan masa, coz en somi, out station sampai ujung bulan.. 
addeh.. 


p/s kalau ada yg berminat nak tengok contoh soalan bolehlah tinggalkan add email kat komen eh. In shaa Allah nanti akak emailkan...
level soalan ni ikut level murid sekolah akk tau.. 
kalau korang nak edit.. ikut suka la...:)

Rabu, 1 Mac 2017

Penantian satu penyeksaan

Assalamualaikum...

Huhuhu..  Tajuk entry tak hingat..  But it's true..
Menunggu dan menanti tu menyeksakan apatah lagi dalam keadaan yg kurang menyenangkan..
Bilalah bas ni nak sampai ek..
Tiket pukul 9.15mlm.. Tapi la ni dah pukul 10...
Di tambah lagi dengan cuaca yg sejuk, gerimis..  Alangkah sedapnya kalau kat umah..  Bleh tido awal...
But anything for en.  Somi..  Dia kena out station ke jb... Hantar dia p naik bas..
Waduh2 JDT tanah tumpah darahku..
Rindu nak balik kg,  apakan daya dok merantau ke negeri org..  N dapat somi org sini..
Hehe..
Sempat ber entry.. Ok la..  Bas dah sampai..
Dia pun dah gerak ke jb.. Bye hubby.. 😕😕😕

QuPuteh

Assalamualaikum,

Haha..  Duduk rehat jap ni..  Baru terperasan ada se tin qu puteh dalam hbg..  Hihi
Ni mesti keje encik somi la..
Masukkan dlm hbg..  Nak ambik hp baru perasan..  Pttla berat je hbg hari ni..  Ok la..
Apa lg, jom minum..
Selalu gak beli qu puteh yg dlm tin ni...
Bukan sebab nak putih,  tapi sebab i like the taste..  Sweet n sour..
Sebotol almost rm5..
That's y akk jarang beli..
But smlm,  encik somi yg belikan...
So,  ok la..  Dia nak wife dia putih kot..

Abaikan yg berselerak atas meja..  Hihi
Belum dtg mood nak kemas meja lg..
Kerja tgh melambak mood pun ke laut..
Ni pun ngantuk tahap gaban..
Kat umah sibuk dgn kerja kat umah..
Kat sini pun fening2 lalat..
Otak bercelaru..
Waduh2 buk.. Udah2 ..
Jom minum qu puteh.. Harap2 bleh putih cam Dato' Vida..

Khamis, 16 Februari 2017

New gadget

Assalamualaikum dunia,

Huhu..  Ni gajet baru akk utk mengajar.. KTV Q7


Sama gak mcm yg purple tu,  boleh dengar muzik,  bluetooh lagu dari hp,  boleh berckp gunakan mic,.. Memang best
Teruja akk.. 
Murid2 lglah seronok dalam kelas... 
Boleh menyanyi n menari..
Mulakan pengajaran utk menarik minat diorg.. 
Baru de semangat sikit.. 

Jumaat, 10 Februari 2017

Warong Lalapan.. Sedap

Assalamualaikum,

  Pertama kali singgah terus jatuh cinta..  Nasi kambing bakar jember memang marvellous..  Kwn2 akk ler dok cakap kambing bakarnya sedap..  So,  ajaklah en.  Somi p..


Kambing bakar
Selain dari tu,  banyak gak menu lain..  Kebanyakan makanan adalah menu dari indonesia,  ada ayam penyet,  bakso n terbaru Nasi Goreng Ayam Crispy.. 
Moh ler try yang tinggal di kawasan sungai besar n sabak bernam..  
                         Suasana di warong
                              Menu
Ayam penyet
Tempat dan suasananya ok la..  Boleh dok bersila.. 
Seronok anak2. Mcam men pondok2.. 
Makan santai2 bersama family.. 

Rabu, 8 Februari 2017

Buah nam nam


    Rare local fruit...  Hihi.. Kenal tak buah apa ni? ada yang panggil buah nam nam n ada yang panggil buah katak puru..
kata org dulu2, buah ni banyak khasiat..
untuk mengawal penyakit kencing manis,
baik utk yang ada darah tinggi,
untuk kurangkan kolestrol,
yang penting buah ni sedap makan cicah ngan colek,
huhu.. ngences dah..
yang susahnya buah ni susah nak dapat dah,
tapi Alhamdulillah kat rumah akk ada 3 pokok yang selalu berbuah.. Almaklumlah
dok kampung..  So banyaklah pokok n buah2 yg jarang jumpa di bandar2..
kalau ada yang mengidam ke, bolehlah cari  akk..
in sha Allah akk bg jer.. utk ibu-ibu yang mengidam ler..
Kalau nak tau lebih lagi bolehlah guna encik google utk cari khasiatnya..
Bumi Allah luas dan kaya dengan tumbuhan yang banyak khasiat..
Cuma kita perlu usaha dan pelajari..
Sama mcm akk masih banyak perlu belajar..


TERIMA KASIH ALICE YGK

TUTORIAL MELETAK HEADER DI TENGAH,

 dah lama akk ni susah hati, header blog akk terletak kat tepi.. sambil2 ber blogwalking ni sempatlah akk mencari jalan or solution utk masalah problem akk..
akhirnya setelah berblogwalking selama beberapa hari maka jadilah hasilnya..
ini semua atas tutorial yang di berikan dari blog ini http://www.loveheaven07.com/2013/02/membuat-header-blog-berada-di-tengah.html .. terima kasih sangat2.
bolehlah tersenyum melihat blog akk ni.. hehe
kalau tak, bila ada guest yang singgah, malu je tengok header blog akk kat tepi..:'>..
lepas ni kena belajar untuk mencantikkan blog akk yang muram dan kusam ni..
kalau BLOGGER2 sekalian ada IDEA or SUGGESTION silalah bagi akk yang ketandusan idea ni


Selasa, 7 Februari 2017

MAKANAN SIHAT

MAKANAN SUNAH
            Makanan sunah baik untuk kita amalkan. Banyak khasiat yang tersembunyi yang kita perlu tahu dari makanan ini. Tubuh badan yang sihat penting untuk kita menjalani kehidupan yang lebih sempurna dan bahagia. Makanan sunah ini dapat membantu kita menangani masalah dalam kesihatan jika di amalkan.

1.      AIR ZAM-ZAM
-          Air yang banyak khasiat untuk penawar penyakit dan air yang mengenyangkan
2.      KURMA
-          Mempunyai serat yang tinggi mudah di serap dan dicerna. Ia juga boleh menghindar dari penyakit gangguan atau sihir.
3.      BUAH TIN
-          Mengatasi hipertensi, mencegah serangan jantung, mengurangkan kolestrol, mengatasi anemia dan masalah susah tidur, mengatasi sembelit, mempercepatkan penyembuhan luka dan mengatasi gangguan pernafasan.


Kalau guna encik gugel byk lagi makanan sunnah yang kita bole amalkan. Sekarang ni factor makanan yang menyebabkan kebanyakkan penyakit. Terutama diabetis, darah tinggi, gout antara penyakit berpunca dari makanan. Tapi dari sumber makanan jugalah sebahagian penyakit dapat disembuhkan dan boleh di amalkan untuk kesihatan. Marilah kita amalkan gaya hidup yang sihat. Bersenam dan bersukan juga penting untuk fizikal tubuh badan. Beriadah bersama keluarga dapat mengurangkan stress. JOM SIHAT

Isnin, 23 Januari 2017

Sungai Besar banjir

Assalamualaikum,

Hari ini 23/01/2017... Air naik di pekan Sungai Besar..  Ermmm..  Husband pun ckp,  tak pernah sebelum ni air naik sampai mcm ni..  Keadaan kat umah pun sama..  Tp cuma air masuk di 2 bilik di bawah saja..  Coz 2 bilik tu rendah sikit..  Harap2 tak sampai atas..  Ermmm..  Nasib barang tak banyak kat bilik bawah tu..  Tapi jenuh gaklah esok nak mengemas n menjemur..  Huhu.. Cuti  Chinese New Year ni dok menyental dua bilik bawah ni ler..



Gambar2 sumber dari group whatsapp dan facebook..  Keadaan sekitar pekan sungai besar. Mari doakan semoga sungai besar di jauhkan dari bencana. Aamiin


GADGET MURAH -MAGIC KARAOKE

Assalamualaikum,

hahaha... seronok ber entry kan.. hihi

magic karaoke,
seronok murid-murid gunakan magic karaoke ni dalam kelas..

ni la bendanya.. sangat seronok gunakan benda ni..

lagi-lagi masa menyanyi atau say the sound, or masa reading. ni adalah salah satu cara nak menggalakkan murid-murid berani menggunakan Bahasa Inggeris di dalam kelas. Boleh lihat semangat menggunakn peralatan di dalam kelas akan membuatkan murid-murid merasa seronok belajar.

    Banyak gadget di pasaran yang kita boleh dapat dan di gunakan masa pengajaran n pembelajaran.  Ini adalah salah satu daripadanya. Sangat puas hati,  boleh di gunakan sebagai microphone dan speaker. Boleh sambung dengan hp n laptop.

ok, cukup.. entry tak perlu panjang.. nanti korang malas nak baca kan.. huhu


Steamboat and Grill

Assalamualaikum,

    Jom ber steamboat and grill, hehe.. cerita minggu lepas. sempena merasmikan

 baru sampai. Excited husband pun pagi2 dah bergegas ke pasar, cari udang, kerang, sotong and ayam.
Yang hakak ni lak sibuk gak, memerap kambing malamnya. Lepas solat maghrib maka bermula dengan persiapan2 sterusnya.



    anak-anak pun excited, terutama arissa , sibuk nak masukkan mcm2.. huhu..

ok la.. len kali sambung lagi..

Khamis, 19 Januari 2017

Baru semalam

Assalamualaikum,

huarghhh... rasa macam nak meluahkan banyak benda dalam ni, cuma tak terluah.. suka-suki kehidupan yang penuh cabaran.. alahai.. bukan mudah menjadi manusia.. lagi-lagi bila orang lain mengimpikan kita ni sempurna.. kan.. mengharapkan kita memahami kemahuan dan kehendak mereka.. sedangkan apa yang kita ada amat terbatas.. tak terjangkau dek fikiran.. semuanya demi sebuah kehidupan.. kehidupan yang belum pasti.. di mana titik penghujungnya... di mana pengakhirannya.. di mana kita akan berada nanti... belum tentu semuanya pasti akan berjalan dengan baik...

kita memang mengharapkan kesudahn yang baik, tapi tidak semudah yang di sangkakan.. liku-liku kehidupan memang perlu dilalui.. cabaran dan dugaan. perlu di tempuhi walaupun pahit dan detik2 sukar melanda.. semuanya perlu diatasi dan di jalani...

semoga semuanya berlalu dengan baik-baik sahaja.. usaha, tawakal dan di iringi dengan doa..

PELABUHAN SEPI

malam melabuh tirai,
meninggalkan sisa-sisa kehidupan,
meninggalkan kenangan demi kenangan,
menanti jawapan..

malam melabuh tirai,
menghilangkan rasa penat di hati,
menghilangkan noda-noda di pinggir,
hanya sepi menyapa di sisi...

malam melabuh tirai,
dunia sedang menanti,
dunia semakin menghimpit diri,
mencari erti kehidupan...

malam melabuh tirai,
hilang bersama mimpi-mimpi,
kekal menanti dan di nanti...



P/S sesambil tengok sayang papa saya tak.. hihi...

Selasa, 17 Januari 2017

BLOG BERDEBU

Salam...

Ntah apa yang busy sangat tak menejnguk blog yang dah berdebu ni... nak buat blogwalking pun berat sangat jari2 ni..

Bila gaknya jari2 ni nak rajin.. huhu..

 bila terasa rindu ku sebut namamu..
rindu uuu, rindu serindu-rindunya...

addeh.. bila hati ini sarat menanggung rindu kan...

ni cite lama saat2 mr. husband out station almost 2 years..

LAZADA

Cerita Lazada hari ni...

     Assalamualaikum semua..
Dah terjebak dengan Lazada tu yang asyik nak shopping online jer..
mcm2 dah di beli.. huhu..
ni tengah tggu bbq grill ni lak.. hahaha.. tak sabar rasanya... bila agaknya nak sampai...

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog