SPECIAL FOLLOWERS

Khamis, 29 September 2011

bila waktu telah berakhir

salam
tersentuh hati bila dengar lagu ni...:(
sungguh menyentuh perasaan... ermmm... 
bagaimana kau merasa bangga
akan dunia yg sementara
bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
meninggalkan dirimu
bagaimanakah bila saatnya
waktu terhenti tak kau sadari

masikah ada jalan bagimu untuk kembali
mengulangkan masa lalu
dunia dipenuhi dengan hiasan
semua dan segala yg 
ada akan
kembali padaNya
bila waktu tlah memenggil 
teman sejati hanyalah amal
bila waktu telah terhenti
teman sejati tingallah sepi

andai sampai masaku, adakah aku telah bersedia? andai sampai masaku, adakah cukup amal yang ada? andai sampai masaku, apa yang tinggal untuk anak2 ku? andai sampai masaku, semoga Allah ampunkan dosa2ku...

pengalaman bersalin caesarean part 2

salam...
ok seperti yang akak janjikan arini berkesempatan untuk menyambung pengalaman pertama akak caesar...:)
ari ketiga.. baby dah boleh ambil.. family akak dari pontian datang.. n hubby minta tolong kat adik akak untuk ambil baby kat wad..coz dia tak berani nak dukung baby...(kecik sangat katanya)..huhu... akak hepi sangat coz baby dah boleh keluar wad.. n family akak jauh2 sanggup datang tengok akak n baby...:) luv u all so much..
tapi yang menjadi kerisauan ialah bagaimana akak nak jaga baby dalam keadaan akak yang tak berapa sihat lagi...:(.. nak jaga diri sendiri pon tak larat.. tapi akak kuatkan hati gak... abih tu, sapa nak jaga lagi kan...sendiri la... hubby cakap minta la tolong pada nurse2 kalau nak ke toilet... ermmm.. ade ke yang nak tolong.. sorang2 muka..alahai..:(
petang tu diorang balik.. tinggal la akak n baby... sib baik la, baby tak banyak meragam.. Alhamdullilah... cuma akak je la.. pening kepala yang amat sangat n sakit di tempat caesar tu... bila baby nangis terpaksa bangun gak.. dalam hati, macam ni ke ibu2 yang bersalin c-ser rasa ek.. addeh... seksanya..alahai..
hari ke4.. akak tak bangun coz kepala sakit sangat n mb kesan ubat yang buat akak mengantuk.. baby pon tak buat hal.. bangun sekejap jer, susukan baby.. n tido semula...:).. macam best je dengar ek... syik tido jer..  padahal kepala akak pening sangat... nak ke bilik air pon tak berani...:( takut jatuh camne dengan jahitan tu.. addeh... risau seh...
pukul 11 lebih akak di pindahkan ke wad kelas 2...ermm.. Alhamdulillah, bilik air kat dalam tu jer...tak la jauh mcm kelas 3... senang sket...
tengahari, hubby n family akak datang, sian diorang terpaksa ulang-alik dari sabak bernam ke teluk intan.. camana la kat rumah ek, sian mak akak kena masak sendiri, selalu akak ada.. tp hubby bagitau, dia tempah je untuk makan malam.. semua tu dengan jiran sebelah rumah kami, dia keje kat resort sg. hj. dorani.. macam2 lauk ader, banyak sangat kata hubby sampai tak habis2.. semua tu dengan harga tak sampai rm100 pon.. terima kasih la pada Azhar..:).. jasamu dikenang.. 
petang tu diorang balik, n akak rasa sedih sangat coz dapat jumpa kejap2 jer... esoknye diorang dah nak balik pontian n tak sempat nak tunggu akak balik rumah... almaklumlah cuti raya dah habis kan...n akak terpaksa tinggal di hospital 1 malam lagi...:(
esoknya akak dibenarkan balik, walaupon kepala akak masih sakit lagi.. tp akak tak bagitau la dengan doc.. takut tak bleh balik lak..huhu.. pagi tu doc buka plaster kat tempat jahitan tu n check.. sumenya ok..n petang tu akak dibenarkan balik.. tp baby lak.. kena kuning ...addeh... tp doc benarkan keluar.. tapi akak kena follow up dengan klinik sg besar la...ok jer... n bermulalah episod di rumah lak...
on d way balik tu kepala akak dah bertambah sakit.. sampai rumah akak tidur jer... sib baik la baby tidur...huhu... bangun n kepala tetap sakit, akak dah mula nangis... terfikir macamana la, dengan perut yang sakit, susah nak bangun... kepala yang tersangat pening... nak jaga baby lagi...:(... tiba2 akak ipar datang... n dia terperanjat tengok akak nangis.. n dia tanya... hubby bagitau la... n dia dengan rela hati, tawarkan nak jaga baby n bawa ke klinik esoknya... huhu.. akak dalam keadaan macam tu terpaksa la bagikan... walaupon sedih nak pisah dengan baby, tapi nak buat camner... kepala akak terlampau sakit.. tak bleh buat apa dah... malam tu dia bawa baby balik umah dia...
n akak tak tau nak buat apa dengan kepala yang sakit... makan ubat tahan sakit dah...tp tak mau hilang2 gak... apa la malang nasib akak... memang akak down sangat masa tu, 4 orang anak sebelum ni tak pernah rasa susah n seksa macam ni... sedih sangat...
akak ipar akak, jaga baby selama 4 hari, tp hari2 akak p tengok kat umah dia... dalam keadaan sakit tu p gak coz rindu dengan baby...:(...
sementara baby kat sana hubby akak panggil bidan untuk urut... lepas urut barula ok, rupa2nya..akak masuk angin.. 2 kali urut, pening tu dah mula kurang..akak bleh bangun sket2... n akak minta hubby ambil baby.. rindu sangat...petang hari ke 4 tu akak ambil baby... n bermula episod berpantang... kali ni terpaksa pantang lebih sket... coz c-ser kan.. takut jahitan tak cantum, or terbuka... jalan pon kena hati2... huhuhu...
bab makan lak... hari2 hubby akak masakkan ikan haruan... addeh naik jemu, tak larat nak makan... tp kata orang elok untuk luka... makan la gak... then, hubby belikan pati ikan haruan, kapsul ikan haruan n zaniplus(gamat healin)... semua tu untuk cepat sembuhkan luka...:).. hubby memang jaga sebaik2nya, coz takde sapa lagi nak jaga akak... mak akak dah la jauh, dia tak bleh jaga coz ayah akak keje n ayah akak ni mana bleh berpisah dengan mak... sayang banget dengan wife dia...hehehe
yang akak tak tau...rupa2nya walaupon bersalin c-ser , tapi ibu2 masih boleh pakai bengkung... hari ke-20 berpantang baru akak tau...huhu.. tapi bengkung moden la... akak terus soh hubby p beli... n pastu pakai la... cousin akak nurse, dia pon pernah bersalin c-ser.. tu yang dia bagi tau... dia hari pertama lagi dia dah pakai... dia cakap senang nak bergerak kalau pakai bengkung tu...
panjang lebar dah...:P
ok la... itu je kot yang akak boleh kongsi...
 

Khamis, 22 September 2011

bonus atau kenaikan gaji (bajet 2012)

salam...
berita yang akak baru terbaca... sahih ke tak nie...?????????


Datuk Seri Najib Razak sedang mempertimbangkan bonus lumayan atau kenaikan gaji bagi 1.3 juta kakitangan kerajaan bakal diumumkan menerusi Bajet 2012 untuk menangani kenaikan kos sara hidup dan juga menjamin sokongan tenaga kerja sektor awam pada pilihan raya umum ke-13.
Kami difahamkan perdana menteri telah meminta Kementerian Kewangan agar mengkaji kos kedua-dua opsyen itu.
Langkah itu mirip pendekatan diambil bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2007, setahun sebelum menjelang pilihan raya umum ke-12.
Ketika itu Abdullah mengumumkan kenaikan gaji bagi 1.02 juta kakitangan awam sehingga 35 peratus dan menaikkan kadar bantuan sara hidup sebanyak 100 peratus.

berita lanjut...baca kat sini ....
ermmmm kalau betul... best la ek...hihihi...:)

Selasa, 20 September 2011

pengalaman bersalin caesarean part 1

salam...
n3 kali ni akak nak kongsi pengalaman bersalin anak ke-5 akak...
sebenarnya ni pengalaman baru tuk akak... ye la apa taknya 4 kali bersalin secara normal but kali ni terpaksa operate lak...
akak masuk wad 1.9.11 raya ke3... coz doktor memang dah bagi tarikh tu... huhu.. dan akak mesti bersalin pada 2.9.11.. ni semua sebab akak ada diabetic..:(... mesti bersalin 38 minggu...:(... masuk wad... then doc check n bagitau dah buka 2 cm... uiksss, terkejut akak... coz akak takde sakit pon... kalau setakat sakit sikit2 tu besalah tu pon sekejap sangat... ermmm..ari pertama takde apa2 yang berlaku... malam tu p scan, n doc cakap mb baby akak besar... n diorang akan decide samada akak boleh bersalin normal or caesar..huhu..addeh, terkejut akak... n dalam hati tu berdoa, janganlah caesar...:(...
pagi 3.30, nurse kejut nak check jantung anak... siap tu dia bagi tau soh mandi n siap2 coz nak ke dewan bersalin masuk ubat... akak dah happy dah coz, takde lah kena caesar kan...hehe... lepas siap2 tu, akak tunggulah nurse datang ,tapi rupa2nya tak jadi, coz takde katil kosong...hampeh... pukul 8 lebih doc datang check n terus bukakan jalan 3cm...:(.. masalahnya akak takde rasa sakit nak bersalin pon...camne????
tengahari tu husband n anak2 akak datang, masa tu gak nurse bagitau akak akan dimasukkan ke dewan bersalin untuk pecahkan mentuban... ntahlah hati akak dah berbelah bagi, coz memang akak takde rasa sakit...:(... hubby n anak2 akak temankan akak sampai ke bilik bersalin... then dia keluar...
kat dewan bersalin tu, dengarlah ibu2 yang memang sakit nak bersalin, macam2 ader... akak ni yang memang takde resa nak bersalin diam n dengar je la... ada nurse n doc marah2 kat sorang ibu tu yang tak boleh nak push kesian gak kat ibu tu, tapi akak faham diorang cuba nak selamatkan baby ibu tu... lama gak baru la ibu tu dapat bersalin... Alhamdulillah...
then sorang lagi.. n sorang lagi... cuma akak jer... yang tak sakit2... doc dah pecahkan air mentuban tu pon akak tak rasa sakit... sampai pukul 3 lebih...masih tkde pe2.. n doc check hy baru buka 5cm jer.. then ada doc pakar tu, bgtau akak kena operate.. huhhu.. coz jantung baby dah tk berapa ok.. dalam hati hanya Allah jer yang tau... takut, sedih pon ade... ni kali pertama akak kena bersalin operate...:(.. doc amik tandatangan n bagitau komplikasi nya... n bagitau kat hubby akak ( dia memang tunggu akak kat luar).. pukul 4 lebih akak disiapkan n ditolak ke dewan bersalin.. takut, risau pon ada...:(
sampai dewan bersalin, pakar bius kot.. bgtau, akak akan dibius n komplikasi selepas di bedah... akak dengar tak dengar je..macam2 akak fikir, takut lagi..:(..
selepas di bius mulalah upacaranya.. memang tak rasa apa pon...:)..5.45 ptg .. baby akak dilahirkan.. baby girl, 3.82kg.. Alhamdulillah.. sempat akak cium baby, sebelum diorang bawa keluar..:)
selepas siap diorang jahit, akak dibawa keluar untuk di monitor... pas tu pukul 8 lebih baru akak dibawa ke wad... memang akak tak boleh bergerak langsung...perut tu sakit sangat..:(... n akak diberitau 6 jam tak boleh bergerak n makan... sampai ke pagi akak tidur n di inject , memang akak tak sedar langsung... husband akak datang malam tu pon akak tak boleh buat apa2...:(...dia balik pon akak tak sedar...
pagi esok, akak sedar pon, tp masih tk boleh bergerak... pening tok sah cakap...huhu... apa pon tk boleh buat...:(.. nak ambil fon tak boleh.. sedih sangat.. terfikir akak, macam ni rupanya bersalin caesar... seksanya rasa... tapi kenapa sesetengah ibu tu suka bersalin caesar ek???.. sib bk la baby kat wad lain n ada yang jaga... kalau akak yang jaga, macam mana la gaknyer... nak bangun dah sakit, nak bergerak lagi... nak susukan baby lagi... Allah Maha Kaya... Dia nak bagi akak rasa...macamne bersalin caesar...
tengahari hubby sampai, n bawa akak ke toilet dengan wheelca..hihi... tapi nak bangun pon susah, nak berdiri pon susah, nak duduk pon susah...:(..ujian lagi...susahnya..
addeh... baby dah nangis lak...len kali la akak sambung....

Jumaat, 16 September 2011

batrisya nur qasrina

salam...
my new baby gurl... BATRISYA NUR QISTINA = CERDIK,PINTAR CAHAYA ISTANA...:)

tarikh lahir  : 2/9/11
berat          : 3.82kg

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog