SPECIAL FOLLOWERS

Rabu, 16 Julai 2014

udang karamel ringkas

Assalamualaikum,

akak nak share udang karamel yg sgt mudah untuk juadah berbuka puasa... resepi sebenar adalah kepak ayam sticky karamel.. tapi akak tukar pada udang.. ok gak la rasanya...tak yah la nak membebel panjang2.. so akk share la resepinya... tq pada empunya resepi sebenar.. akk lupa lak sapa.. maaf ya.. kalau anda terbaca minta halalkan n akk derhaka coz tukar ayam jadi udang...

1/2 kg udang sederhana besar
3 ulas bawang putih di hiris
1 inci halia di hiris
1sdk serbuk lada
sos cili
kicap
1/4 cawan madu
1sk pasti sedap
2 sb minyak masak

1. tumis bawang putih n halia. masukkan serbuk lada. kalau dah garing masukkan udang.
2. bila dah hampir masak masukkan sos cili, madu kicap dan pasti sedap.
3. goreng sampai kering dan udang dah di saluti rempah.

Jom Nasi Mandy ayam saudi

assalamualaikum,

cadangan menu berbuka petang ni.. nasi arab.. dapat dah tempahan nasi mandy  ayam dari kawan..  so balik ni kena p beli ayam and tomato puri.. stok ayam mentah kat umah tu dah abis.. so ke pasar sg hj dorani la kita... ber nasi arab la kita hari ni..



Isnin, 14 Julai 2014

puding roti marble

bahan-bahan:

1 peket agar-agar
5 keping roti
i tin susu cair
1/2 susu pekat
2 sudu gula
1 biji telur
1sk esen vanilla
pewarna pilihan

cara:
1. masak agar-agar dan gual.
2. roti, susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla di blender.
3. campurkan ke dalam agar-agar yang sudah mendidih. kacau hingga pekat.
4. keluarkan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna pilihan.
4. masukkan ke dalam acuan berselang seli. sejukkan di dalam peti sejuk.



kerepek laksa kering mudah

Assalamualaikum..

selamat bertemun kembali.. kali ni akak nak cite pasal masakan lak..
 konon2 nya buat homemade twisties tuk raya nanti.. tapi ghupe2 nya tak sempat..
 kiranya dah jadi makanan faberet anak2 akak..
resepinya mudah je.
. jom kita try buat..
 mudah dan senang..

laksa kering
3 sb nestum
2 sb serbuk kari
1 sk pasti sedap
garam
gula

cara:
1. patah2 kan laksa kering hingga jadi kecil.
2. basuh dan jemur hingga betul2 kering.
3. goreng hingga kembang dan ketepikan.
4.campurkan nestum, serbuk kari, gula, garam dan pasti sedap. semua ni di blender. gaul sebati dengan laksa yang telah d goreng tadi. siap....

Jumaat, 11 Julai 2014

penguat semangat

Satu hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Cukuplah seseorang itu dianggap berdosa apabila suami mensia-siakan orang yang menjadi tanggungannya.” – hadis riwayat Abu Daud.Firman Allah SWT yang bermaksud: “Kaum lelaki itu adalah pemimpin yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan kerana Allah telah melebihkan orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) berbanding kaum wanita dan juga kerana orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka.” – surah al-Nisa’ ayat 34.
 
Firman Allah SWT yang bermaksud: “Orang yang mampu memberi nafkah hendaklah menurut kemampuannya; dan sesiapa yang disempitkan rezekinya, maka dia hendaklah memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu). Allah tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.” – surah al-Talaq ayat 7.

Sememangnya cemburu itu fitrah terutama kepada kaum wanita. Diriwayatkan, Sayidatina Aishah r.anha pernah bertindak mengekori Rasulullah SAW pada waktu tengah malam ketika sedar Rasulullah SAW keluar tanpa memaklumkan kepadanya yang sedang tidur. Diekorinya Rasulullah SAW hingga jelas di matanya, Rasulullah SAW mengunjungi makam Baqi’ dan berhenti seketika serta membacakan tiga doa. Usai berdoa, Rasulullah SAW kembali ke rumah. Tindakan Sayidatina Aishah diketahui oleh Rasulullah SAW lalu baginda Rasul menjelaskan: “Jibril datang kepadaku dan menyampaikan agar aku segera ke Baqi’. Aku sangkakan kau tidur lena maka aku keluar tanpa memaklumkannya kepadamu.”

Isteri Rasulullah SAW juga boleh bersikap cemburu, boleh timbul curiga dalam dirinya sedangkan sedia maklum, suaminya adalah manusia pilihan. Apakah bererti kita wanita akhir zaman ini boleh bertindak berlebihan pula. Ya lah! Kalau begitu perlakuan isteri yang punya suami manusia terpilih, maka wanita yang punya suami dengan pelbagai kekurangan boleh lah bertindak lebih lagi. Betul kah? Betullah tapi masih perlu dalam batasan.

Useful tips

Got it from my friend (Whatsapp)

Must read vry useful:
SOMETHING YOU MIGHT HAVE NOT KNOWN And NEED TO KNOW !! 🐜
Ants Problem: Ants hate Cucumbers. "KEEP the skin of Cucumbers near the Place where they are or at Ant Hole.

  •  To Get Pure & Clean Ice : "Boil Water first before placing in the Freezer"  To make the Mirror Shine: "Clean with Sprite"
  •   To remove Chewing Gum from Clothes: "Keep the Cloth in the Freezer for One Hour" 
  • 💭 To Whiten White Clothes: "Soak White Clothes in hot water with a Slice of Lemon for 10 Minutes" 
  •  To give a Shine to your Hair: "Add one Teaspoon of Vinegar to Hair, then wash Hair" 
  • 🍋 To get maximum Juice out of Lemons: "Soak Lemons in Hot Water for One Hour, and then juice them" 
  •  To avoid smell of Cabbage while cooking: "Keep a piece of Bread on the Cabbage in the Vessel while cooking" 
  •  To avoid Tears while cutting Onions 🍑: "Chew Gum" 
  •  To boil Potatoes quickly: "Skin one Potato from one side only before boiling"
  •   To remove Ink from Clothes: "Put Toothpaste  on the Ink Spots generously and let it dry completely, then wash" 
  • 🍠 To skin Sweet Potatoes quickly : "Soak in Cold Water immediately after boiling" 
  • 🐀 To get rid of Mice or Rats: "Sprinkle Black Pepper in places where you find Mice & Rats. They will run away" 
  •  We Know Water is important but never knew about the Special Times one has to drink it.. !! Did you ???  Drinking Water at the Right Time ⏰ Maximizes its effectiveness on the Human Body; 


  1.  1 Glass of Water after waking up - ⛅ helps to activate internal organs.. 
  2.  1 Glass of Water 30 Minutes 🕧 before a Meal - helps digestion.. 
  3.  1 Glass of Water before taking a Bath 🚿 - helps lower your blood pressure. 
  4.  1 Glass of Water before going to Bed -  avoids Stroke or Heart Attack. 

*Chinese Proverb Says: 'When someone shares something of value with you and you benefit from it, You have a moral obligation to share it with others too.' So..., DO your's ! I have done mine...

Khamis, 10 Julai 2014

Altel

my new sim card.. dah lama tercari-cari  simcard ni.. baru hari ni dapat.. nasib baik ada kawan sekolah yang tolong.. susah gak nak cari kat sini... kalau ada yang berminat area Sungai Besar boleh la dapatkan di bangunan Mara.. En. Hafizan... 0126952141..

bila hati dah letih

Assalamualaikum,

sesungguhnya hati ini dah letih.. sedih mengenang nasib diri... betapa mudahnya diri di perkotak katikkan.. 

betapa mudahnya hatimu mendua,
ku lapangkan dada walau hati terluka,
semoga bahagia.. bersama dirinya,
kerna kau telah memilih dia..

entahlah.. perlu di luahkan.. tp apa guna andai diri juga yang akan menjadi bahan kemarahan.. perlu berdiam diri untuk sementara waktu.. andai ini takdirnya ku mohon untuk Allah tabahkan dan kuatkan semangat ku.. andai ini mahunya, ku mohon Allah redhakanlah diriku..

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog