SPECIAL FOLLOWERS

Jumaat, 29 Oktober 2010

sila baca wahai para suami....

salam....

sebaknyer bila terbaca surat nie....perkongsian dari 'facebook'... sila baca wahai para suami...



Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan.  Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.


Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.


Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!


Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!


Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..


Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..


Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!


1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..



Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

(T.T)
masa akak baca surat nie.. sedih sangat terasa... ntah la... kadang2 terfikir kenapa suami tak tau menghargai isteri... macam akak ni, bangun pagi, siapkan anak ke sekolah, buat air tuk hubby sarapan tak berapa sempat nak buat, lagipon dia jarang sarapan pagi sangat (dia tak bangunlagi masa tu), siapkan baby arissa, hantar arissa ke rumah babysitter, terus p sekolah, balik sekolah,amik arissa kat umah, balik sibuk dengan anak lagi nak p sekolah agama, rehat2 pastu kemas apa yang patut then masak tuk makan malam, mandikan arissa n siapkan untuk makan malam sambil tunggu hubby balik kerja...bukan nak mengeluh tapi buat atas dasar mahukan sebuah keluarga yang bahagia... cukuplah suami memahami n ambil berat pasal keluarga dah bersyukur dah....

Khamis, 28 Oktober 2010

'NAMA UNTUK ANAK WA'

salam...

rasa cam nak join contest la... hehe... jom la korang join sama.... cari nama yang best tuk baby...

ermmm tapi nama nie dah de ujung n pangkal so kena cari yang tengah2 je...apa nama yang best ek...





nama anak2 akak:
1. MUHAMMAD NASHMAN ARIEF
2. AHMAD ASHRAF DANIEL
3. AHMAD EZMIER DANISH
4. ARISSA NUR QISTINA.


so nama untuk contest ni akak letak..

RAJA AMZAR ARIZ SHAH.

RAJA IBNU SHAHRIN SHAH

so terpulang lah pada tuan punya baby nak pilih yang mana satu...

k la... kat sini kena tag 3 orang ... ermm akak nak tag, sapa ek....





k la ni hadiah yang bakal di menangi dan syarat2nya dari blog yuyu

juara

cincin silver 925.original punya.saiz ikut saiz pemenang.


naib juara

 botol susu,hamper dari annakku dan poney,stok susu selama setahun digantikan dengan tudung indon (macam ekin bini mawi pakai tuh bersaiz dan warna ikut suka rasa lu,kain dijamin selesa dan lembut)
@
selendang macam yuna.lu boleh pilih nak kaler apa.siapa menang nanti kita bincang lu nak yang macammana.sekali dengan post wa kasi hadiah.jika pemenang lelaki wa akan kasi topup rm20 
(boleh pilih hadiah tapi satu jer)

tempat ketiga

topup celcom,maxis atau digi selama sekali berharga rm10




syarat syarat:
1.lu buat entry 'NAMA UNTUK ANAK WA' dalam blog lu.

2.lu perlu lengkapkan tempat kosong ni dengan nama RAJA_____________________SHAH.

3.jadi follower wa.dan taruk gambar baby wa suka kat bawah sekali nih.

4.tarikh tutup : SAMPAI ANAK BUAH WA LAHIR TERUS TUTUP TARIKHNYE. 14hb 11 

5.post link entry lu sebagai komen dalam entry ini.

6.tag kawan lu sekurang kurang 3 orang.(pastikan mereka tahu lu tag dorang okeh..)

Rabu, 27 Oktober 2010

ISABELLA.... MAGELEK

SALAM,

hehe... sebenarnya kak nak cite pasal kuih... dua2 kuih ni jadi faberet akak...dah bape ari kat kantin dok jual kuih nie... sedap pon memang sedap... n dah lama kak tak makan... kuih nie nak kena pandai buat... kalau tak memang tak jadi atau tak sedap... ( kak cuma pandai makan jer...hihii)
korang nak tau rupa bentuk kuih nie... tapi maaf ler gambo tak bape menarik ..letak ataih plastik jer n akak dah makan beberapa keping tu yang tinggal sket baru nak buat n3...ekeke...


 ni la kuih isabella orang2 sini la panggil... kalau orang kampung akak... panggil getuk ubi... ermmm sedap... tapi yang ni dah di goreng.... bleh la... sedap la lagi... tapi nak kena ubi yang empuk... kalau tak tak sedap... gula n kelapa pon nak kena betul sukatannya...


ni gambo kedua2 kuih...yang sebelah tu masalodeh...betul ke tak ejaanya ek... tapi kat tempat akak panggil kuih nie magelek... hehe...

























k la ni je tuk n3 kali nie... papai...:)

Selasa, 26 Oktober 2010

blogging

salam...

ternyata masih banyak yang akak kena perbaiki dalam berblogging ni... kekadang terasa segan lak melawat blog, blogger len... banyak kelemahan dalam blog akak ni... Insyaallah akan akak cuba modify apa yang patut...
tq... pada yang masih sudi singgah, tinggalkan jejak n comment korang dalam blog akak...

:)

Isnin, 25 Oktober 2010

PROGRAM GENERASI IDAMAN SELANGOR

salam...

dalam kebizian karenah anak2... pada awalnya cadang nak ke kolej komuniti... kat sana pon de program anak nak p sana coz ade upin n ipin datang.. tapi tu la, hubby pon ade rencana len gak..ermmm mana satu nak p nie...so amk keputusan ikut hubby ngan kawan2 dia ke Tesco ... ni semua sebab ader program untuk rakyat negeri Selangor... generasi idaman la katakan... dia pula dengan geng2 motor dia la... 
akak ade la soh anak2 akak amik gmbo tapi diorang banyak amk gambo motor lak... huhu... mentang2 ayah diorang minat motor, menjangkit la kat anak die ek.. akak tak dan la nak amik kan coz bz ngan Arissa.. tu pon ader yang dok cuit2 arissa.. seb baik arissa tak menangis besanya kalau orang tak kenal nak dukung atau kacau dia mesti dia nangis...

 k la selebihnya layan lah gambo2 kat bawah nie ek...:)
 suka tengok motor ni... ganeh gitu...

 ni kat pentas utama kot...
danish dapat goodies bag tapi tak sempat nak snap lak...
 ni abang gemuk ensem nak masuk gak...huhu


 ade lak yang enterprem ek... tapi tak nak tengok depan lak... panas gaknyer...


k la... sekian...:)
 

Jumaat, 22 Oktober 2010

baby - 9 months

salam...

terharu tengok vc nie... walau dah berulang kali tengok... show kat anak-anak murid... semua dok terpegun n tanya macam2... yang payahnyer nak terangkan part mula2 sperma tu menuju n mencari telur...huhu... tapi kena terangkan gak la...hehe

Rabu, 20 Oktober 2010

head and ache

salam...

these are the treatments that i got from my son's magazine... selongkar2 dia punya magazine jumpa lak benda nie hah... so sharing is caring right? now i m gonna share these tips for all of u...:)

1. drink isotonic drinks to boost energy...


2. add lemon juice or marjoram leaves in warm tea. it gives immediate relief. pound lemon crust and apply as plaster on the forehead. 

3. rub balm oil on the forehead, temples, behind the ears and neck. 


4. take paracetamol (pcm) pill or syrup to reduce the headache.drink lots of warm water.

5. eat apples every morning with salt on an empty stomach for a week. then eat your usual breakfast. avoid oily food.

6. you can use henna (inai) leaves or powder to cure the headache. mix with vinegar and apply on the forehead.

7. boil a handful of rosemary herb with a liter of water. pour into large bowl. cover the head with a towel and inhale the steam.

8. blend cinnamon into powder. mix with some water. apply on the forehead.

9. drink a glass of water with one tablespoon of honey everyday.

10. you need to lie down and place a wet towel or fever soother on your forehead. you need to rest and relax.



so... the moral is... we have to read more to widen our knowledge...betul tak?...:p...werk!!!! ye ye jer dak nie kan...


Isnin, 18 Oktober 2010

roselle... berkhasiat..

salam...


nak perkenalkan jus n jem roselle buatan kelas pendidikan khas... sedap n berkhasiat... rajin diorang... kelas pendidikan khas ni lebih pada aktiviti luaran... selain tu diorang dapatlah duit poket hasil jualan jus n jem nie...selebihnya boleh buat aktiviti2 untuk kelas pendidikan khas..


baguslah mereka diajar macam nie... sekurang2nyer mereka tau cara untuk menggunakan kudrat sendiri untuk menampung kehidupan mereka akan datang.... tak perlu la nak meminta2....

ni la jus n jem yang akak sempat beli, coz stok terhad... cikgu2 n murid2 len pon de yang dah booking awal2... akak terlambat sket la, coz last week manyak cuti..huk2...






ni akak amik dari http://gempurhpa.blogspot.com....
Roselle atau nama saintifiknya hibiscus sabdariffa l (pokok asam paya) merupakan sumber utama vitamin C untuk tubuh badan kita. Kandungan vitamin C nya adalah melebihi 20 kali ganda dari yang terdapat dalam keluarga limau (citrus).

Ramai saintis percaya pengambilan Roselle akan melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas (Roselle kaya dengan anti oksidan).

Banyak penyakit zaman moden dikaitkan dengan masalah tekanan oksidatif akibat daripada aktiviti radikal bebas yang berleluasa pada hari ini. Aktiviti radikal bebas menyebabkan berlakunya proses penuaan pantas terhadap manusia.

so sama-sama lah kita berkongsi ek...

Khamis, 14 Oktober 2010

harum subur di hati


salam...

harum subur di hati kalau tak salah lagu kumpulan BPR kan... n3 kali ni bukan sebab lagu or kumpulan rock lagenda ni... tapi mengenai kenangan akak yang masih segar di ingatan.. kita tak sedarkan akan benda tu sehinggalah kita kehilangan die... macam2 benda.. bila ada kita tak reti nak hargai... bila dah takde baru lah tercari2... bila ingat2 balik terasa sangat2 menyesal... kenapa aku tak jaga... kenapa tak tahu menilai... kenapa itu.. kenapa ini... sesuatu yang pernah jadi milik akak... tapi akak telah lepaskan... sesuatu yang akak impikan tapi tak jadi kenyataan.. sesuatu yang akak sayang... tapi tak pandai nak hargai... kalau lah boleh akak putar balik... akak akan buat yang terbaik... tapi sebenarnya Allah masih sayang pada akak.. kawan kak selalu cakap tiap2 satu kejadian yang berlaku de hikmahnya... cuma tunggu masa yang sesuai jer... akak lupa lak ade satu verse tu .. ermmm cam ni kot... kalau salah tolong betulkan ek... Allah bagi matahari pada kita untuk menerangi hidup kita, kita gembira tapi tiba2 Dia ambil matahari tu semula... kenapa rupa2nya dia nak bagi pelangi yang indah berwarna-warni.. sebagai peneman untuk menceriakan kita... itu juga yang terjadi dalam hidup akak.. mungkin kehidupan akak lebih bermakna sekarang.. itu kurnian dari-Nya untuk akak...terima kasih Ya Allah... 'Ya Allah, berkatilah dan redhakanlah hidup kami sekeluarga, amin'


Rabu, 13 Oktober 2010

happy...:)

salam...

selama 2 3 hari nie, hati akak dok risau...ni dah ok sket... ni sume sebab anak2 akak dah mula sihat.. n baby arissa pon dah boleh gelak2... terima kasih la pada kawan2 yang mendoakan...
syukur sangat... tak sampai hati beberapa ari ni tengok baby arissa muntah, badan lemah n kalau diangkat mesti nangis.. abg2nya pon dah mula aktif n sekolah semula.. diorang akak takde la risau sangat coz dah pandai cakap kalau sakit or ade something wrong with them.. makan ubat pon senang... arissa, makan ubat ..muntah..ermmm.. tapi malam ni last la rawatan kat klinik... lepas ni ikut appointment kalau de lagi...
k la...
yang penting jaga pemakanan n banyakan excercise... minum air lebih.. elakkan ais kalau boleh...


Selasa, 12 Oktober 2010

story mory...

salam...

tadi masa kak ber bw...terbaca la kat blog pakcik ni tentang Raja Azura.. addeh rupa2 nya kak ketinggalan zaman... kesian dia dah bercerai talak 1... baru kak tau arinie... patut la... dah beberapa hari ganti ngan Didi Alias... tapi gandingan Krill, Abg Jem n Kak Engku lagi mantap... hehe

ari tu ada lah cikgu kat sekolah ni cite pasal maher zain... katanya sekejap jer dah popular... kak tak amk port langsung... la nie baru tau... lagu2nye memang best2... ermmm... teruk tul akak ni kan tak tau perkembangan semasa.... huhu...

sekarang ni kak tengah cari lagu Obat Hati/Tombo Hati- Opick... tapi tak dapat2 la... ermmm... tajuknya salah ke atau penyanyi salah ek... sapa2 kwn2 blogger yang chomell n hensem2 nie tau kat ne bleh download lagu tu... sila tinggalkan link kat comment yer...:)...terima kasih bebanyak....

tengah tunggu arissa bangun... lepas balik klinik tadi dia tido... sampai la ni belum bangun... nak bagi makan ubat.. sambil tunggu nie sempat la berbw...:)

2nd AWARD..

SALAM...

ternyata masih ader yang sedar akan kehadiran blog yang ntah apa2 ntah nie... hehe... baru perasan kat cbox ader msg dari tinta pena @norshiemah soh akakamk award kat blog die...:)... kembang sekejap.. tapi maaf la shiemah la nie baru buat n3... tadi pagi p klinik bawa baby Arissa still demam n batuk2 lagi... ari ni mama dia la nie kena cuti lak...:( .. k la ni die award dari shiemah...

dengan ini maka dengan terharunya la akak jawab tag ni:

1.thanks the person who gave u dis award and the link of the person:
thanks
TINTA PENA

2. spread the award to 15 bloggers who you like & you think their blogs are awesome:
1. biskut
2.ultraman88
3.mr curly
4.missenget
5.cikepalviolet
6.zircornia
7.mujahadah
8.mak
9.ellen
10.kuman
11.tice su
12.sgerrard
13.assoyfinger
14.tiefazatie
15.misz myza



3. tell 7 things about youself:

1. suka masak.
2. suka makan..hehe
3.punyai 3 orang anak lelaki n sorang baby girl yang cute.
4. sangat pemalu.
5. sensitif terutama pada org2 yang dalam kesusahan.
6. punya azam yang kuat.
7. degil tapi sangat menyayangi keluarga.. will do anything for them...:)

that's all...hehehe... thank you...:-p



Isnin, 11 Oktober 2010

fever...huk2

salam...

dah berapa hari akak tak update blog n tak ber bw... semuanya kerana anak2 akak... ketiga2 anak demam... n yang palin teruk sket baby arissa la...3 hari berulang alik klinik n hospital... sedih tul... tengok nafas dia turun naik laju banget...:(
ni yang sulung pon sama... batuk n selsema... danish mula dari minggu lepas... batuk2... addeh...
bila anak demam jer, hati mula risau... semua serba tak kena...
tapi ari ni , akak kena p sekolah gak... anak2 jer tinggal dengan hubby... tak pe la... bukan tak nak jaga... tapi susah nak dapat cuti dari pentadbiran... cam ner... kalau minta boleh ker mereka terima alasan anak demam... ermmm.. coz dah selalu sangat kena bebel cikgu2 selalu amik cuti, padahal dah banyak cuti sekolah... tapi diorang kenalah faham kan... kekadang hal2 sakit bukan dia boleh tunggu time cuti sekolah... dah nak sakit kan...memang lah cikgu banyak cuti.. huhu...
tak pe lah, dah pesan dengan cik hubby akak tu... apa2 hal tepon n akak akan balik secepat mungkin... sebab semalam baby arissa sesak nafas...n dah bawa ke hospital, tapi doktor cakap takde pe2...

Khamis, 7 Oktober 2010

baby girl mama...:)

salam...

saje n3 gambo baby arissa... hehe.. permata hati mama n ayah... mmmuah2....


arissa nur qistina

sekarang dia dah pandai mengensot... cuma tak sabar2 nak tunggu dia tumbuh gigi...

Rabu, 6 Oktober 2010

FOLLOWER KE 200

SALAM..

akak sebenarnya tak sangka la... ade gak yang nak follow akak nie... ye la sapa la akak ni kan.. orang besa2 jer... takde la nak buat gosip2 atau cite yang gempaq2... semuanya banyak yang berkisar kehidupan n hari2 yang akak lalui... dan ari nie genap la 200 follower... hehe cume akak tak de la nak bagi give...huhu...
Insyaallah kalau ader rezeki n panjang umo... akak akan buat gak GA untuk kawan2 blog nie khasnyer pada follower la...sebab korang semua memang blogger yang bertuah.. hehe... blog ni pon cume untuk suka suki jer...mengisi masa lapang dan menghilangkan ke tensenan yang melampau dengan kerja...addehh..
ok la..
follower yang ke 200 ialah Achoy... tq ya... hehe.. yang lain pon akak ucapkan terima kasih, coz sudi jadi follower blog yang NTAH APA2 NTAH ni...

n pada yang selalu skodeng blog akak nie... terima kasih la akak ucapkan...

semoga traffic kat blog korang meningkat2 ala2 mangkuk tingkat...:)




selamat ber bw...:)


Isnin, 4 Oktober 2010

ATIE'S GA

salam

tadi masa akak bw... sampai kat blog nie http://azatiesayang.blogspot.com dia telah anjurkan satu GA.. hadiahnyer cantik... so jom la kita join beramai2... hehe... semua syarat2nya akak dah copy paste tak susah pon...


Hadiah tempat yang pertama...piring kuih 3 tingkat..yg cantik menawan!
Tempat yg ke dua...piring kuih 3 tingkat yg amat memikat!
Hadiah tempat yang ketiga(3)..piring kuih 2 tingkat..!!
Seperti biasa ada syarat-syaratnya:
1.Tuliskan komen korang dibawah n3 ini SAHAJA!..klu komen di box tidak akan diambil kira(Ingat tue...)
2.Jadi FOLLOWWER di blog 'azatiesayang.blogspot'.
3.Tiada paksaan tuk membuat n3 ttg GA atie nie di blog korang...jika ada,atie amat menghargainya..makasih!
4.Tarikh TUTUP GA pada 18/10/2010 pada pukul 12 tengahmalam!!
5.Cabutan tuk menentukn pemenang2 akan dilakukan oleh ANAK LELAKI/ANAK PEREMPUAN atie.Keputusan adalah MUKTAMAD!
6.GA trbuka kpd yang tinggal di MALAYSIA sahaja!

Sabtu, 2 Oktober 2010

pets..

salam...

danish n maman nak sangat bela ikan... so beli la sorang satu...
yang bestnyer danish la.. siap bercakap dengan ikan dia... di beri nama Ahmad lak tu... huhu... suka sangat la gaknyer...
ni gambo2 diorg dengan ikan masing2...




Jumaat, 1 Oktober 2010

degil vs stubborn...

salam...

geram sungguh dengan anak2 murid nie... tak faham2 bahasa.. dah dibgtau di sekolah tidak di benarkan buka laman yang tidak berkaitan dengan pendidikan... tapi tu la jenis yang tak faham bahasa+degil+stubborn... hampeh tul...
nanti masuk dalam kelas mula lah buat perangai lak... melawan+balas dendam la tu...
murid2 sekarang kan.. payah tul... cabaran n dugaan betul... addeh... dah la nak menjentik or rotan dah tak di benarkan... tapi kalau dah perangai cam nie cam ne?
dulu zaman akak sekolah, jangan kata rotan, junjung kerusi, ketuk ketampi, kena lempang... tu dah biasa... sebab cikgu2 dulu nak mendidik anak bangsa jadi manusia... tapi budak2 sekarang, tak bleh di jentuk langsung...
kat sekolah akak... darjah satu dah pandai selak kain budak perempuan, buat aksi2 yang melampau... nak dibuat cam ne tu? dah refer pada guru disiplin... tp tu la, tetap macam tu gak...hampeh...
cikgu2 bukan setakat migrain lagi dah sampai tahap imigresen dengan perangai dak2 nie... sib baik la sekolah rendah... kalau sekolah menengah gaknyer... dengan macam2 kes lagi,tak tau la nak cakap per...
tp diorng ni la bakal mentadbir negara akan datang.. cam ne ek...

fikir2 kan la.. apa yang harus di lakukan...huhu

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog