SPECIAL FOLLOWERS

Isnin, 29 November 2010

SEPI ITU INDAH

SALAM...

dah bape ari nie akak menyepi...jangan kata nak berbelog... nak on laptop pon tak dan...huhu... akak kena demam +batuk yang teruk+selsema... setakat demam yang baru lepas ni..walaupon bersaki baki lagi... dah masuk 3 kali ...addehhh... akak terima seadanya...coz, sakit tu kan cuci dosa... tapi kan wisau gak takut2 demam len... ialah kan musim hujan n banjir...nasib baik lah ok dah...
sakit nie gak bleh menyedarkan kita betapa pentingnya menjaga kesihatan...  muhasabah diri... masa akak tengah teruk(cewah)..sebenarnya badan akak jap panas n jap sejuk masa tu...so susah lah nak tidur lena... teringat la memori2 silam.. dan akak terasa bersalah n menyesal... mungkin apa yang terjadi de hikmahnya... demam akak ni memberi peringatan pada akak...huhu... semoga Allah lindungi akak n family...amin...
sepi itu indah kan?... bila sesorang terbaring..macam2 yang datang kat otak....ermmmm

addeh... bulan dah jadi gelap....ekeke... iklan sat...tengok cite MADU TIGA...sesi kejar mengejar isteri pertama encik jamil dengan encik jamil...huhu... 

ok lah...layan cite ni dulu ler... akak ni memang peminat cite2 P.Ramlee....

jom...layannnnzzz...

Jumaat, 26 November 2010

SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

SALAM...

mesti ada yang pelik kan... kenapa akak asyik letak header mr.ben ni kan... suka sangat ker dengan mr. ben... memang pon.. akak suka n kagum dengan blog dia... selain blog RM, DJ n ARIFFSHAH.... actually ade slot baru yang di buat oleh mr.ben iaitu SAYA SUKA BLOG AWAK LA!... jom la join...bleh tambah kenalan...

sebenarnya banyak blog yang akak suka masuk... tapi ni kena pilih 5 jer...so ni la blog2 nyer:

1. sembang kosong:
blog lawak.. best gak lawak2nyer... hampir ari2 akak masuk blog nie... bila baca lawakdia nie bleh terhibur... banyak plak dianyer idea...

2.ben ashaari
sekarang nie blog mr.ben ni la yang akak selalu masuk.. baca entry.. n try skodeng tips meningkatkan traffic...mr.ben nie pon selalu update entry... kekadang terlepas gak entry2 dia ni...

3.lagenda mahsuri
ni blog mak... selalunya mak akan update entry tentang dia n anak2 dia.... suka baca coz bleh kongsi pengalaman...

4. salam ramadhan
blog ni...blog kawan akak.. dulu sama sekolah... sekarang tak lagi...dia banyak cite pasal anak2 murid n apa yang jadi kat sekolah...dulu selalu pasal bab disiplin murid la... windu kat die...lama tak jumpa dia..

5.dahlia's journal
blog cikgu dahlia ni pon best gak... macam2 cite ade...selalu gak baca entry dia nie... coz dia selalu up to date...

jangan jauh hati ye pada blogger len... akak tetap hargai blogger2 yang datang melawat blog akak nie...terima kasih banyak2.. dan kalau terlarat akak akan jejaki korang, cuti2 ni berukben lemau semacam....maafla kalau tak tersinggah ek

akak dapat tau pasal segmen ni dari blog:
http://fiverul.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

p/s apa kata kita beramai2 sertai segmen yang mr.ben anjurkan nie... coz dia selalu support blogger2 baru...

Khamis, 25 November 2010

blog tak popular

salam...

tajuk cam tak best jer kan... hihi... tapi sebenarnya.....n3 ni special untuk EYZA... atau NURUL IZZA dari blog..http://alisyasophia.blogspot.com/... coz dia telah meletakkan blog akak kat bloglist dia... 
sebenarnya ni la kali pertama akak jumpa blog akak tersenarai dalam bloglist blogger len... mesti ade yang kata akak ni over kan...hihi...lantak ler... janji akak hepi... coz blog akak nie bukan blog popular sangat... n tak ramai pon follower... dah tu traffic pon jarang2 capai 50 viewers...huhu...
terima kasih EYZA... ikhlas dari hati akak....

hhii... akak ni memang tak prihatin la... sib baik AIDA AZRYN  dari blog http://aidaazryn.blogspot.com/ bagi komen tadi...dah termalu lak.. terima kasih yer AIDA coz letak blog akak kat bloglist adik...:)... kembang jap...


so kali ni... kalau ader blogger len yang letak blog akak kat korang nyer bloglist... sila2 la komen yer... akak akan ucapkan terima kasih secara public...:)

mendung bererti hujan

salam...

n3 petang2 nie pasal hari ni yang mendung+gelap+sejuk+hujan... so sekarang nie mendung jer bererti hujan...hihi...
selesai sudah aktiviti memasak untuk makan malam... baru la bleh update blog... akak masak ayam goreng n ikan merah masak lemak cili api jer.. kari daging tengahari tadi ader lagi so tinggal panaskan je la...umah akak ni payah sket selera pelbagai ...
tapi berukben slow ler... huhu.. dengan cuaca macam nie... lagi la  lembasssss...addeh...
gambo tak nampak lak mendung...ekeke...
ader kilat n guruh lak... benti dulu ler...

k sambung balik... hehehe...




tadi sempat la akak n anak2 minum petang jap...terajin lak mama diorang nie kan... sebenarnya masa p market tadi akak sempat la beli juadah untuk petang...  isabella n kuih bom (tapi edisi kecik)...hihi... korang tengok jer la... sapa yang tak tau kuih isabella tu apa sila perhatikan gambo kat bawah nie ek... teka yang mana satu k...


yang besau tu ler kuih isabella... nama market tol... hihi... sebenarnya getuk ubi yang digoreng... sedap tau kuih nie... anak2 akak suka kuih ni...

addeh...tekak dah mula rasa perit lagi... macam nak mula batuk lagi  nie... letih la bila batuk, badan rasa sengal2 jer...ermmm..



Rabu, 24 November 2010

kerepek bawang coklat

salam
 
wah2... dah bleh la upload pic... hehe... sebenarnyer cite ni..cite masa on d way nak balik umah dari kampung kak kat johor...
anak sedara akak kat pahang dia pesan soh belikan caterpillar yang besau... huhu... kalau kat sungai besar harganyer bleh dalam RM 60 ... so masa balik dari Johor tu kak singgah lah ayer hitam... dah lama gak lah akak tak singgah ayer hitam kalau balik kampung... almaklumlah tak de benda nak di cari... cari punya cari... ade satu kedai tu harga RM45.90... tak jadi beli... coz rasa bleh dapat lagi murah dari tu... so jumpa satu kedai tu kat tepi jer n tanya punya tanya dia nak RM35... akak try tawar RM30...then dia bagi... wah2...hepinyer... bukan apa, kak ni tak pandai nak tawar menawar... bile dapat harga yang akak nak tu memang rasa bangga ler...hihihi...
k ni ler bendenyer... besau la gak...

nak dijadikan citer ... masa nak balik ke kereta... tiba2 akak terpandang gerai kerepek... nampak macam kerepek bawang tapi warna coklat... ermmm... akak n maman pon masuk la... tokey gerai tu bagi try rasa... sedap lak... tak pernah lak jumpa kerepek bawang perisa coklat.... akak pon beli la sekilo...
ni ler kerepeknyer...
ermmm... tadi akak search kat google... rupa2nya dah banyak perisa kerepek bawang ada strawberry lagi... addeh... kenapalah akak selalu ketinggalan ek...huhuhu..
k la cukup kot tuk n3 kali nie...:)

:(... addeh

salam...

pehal tak bleh upload pic eh... tensen jer...akak nak tunjuk kat korang kerepek bawang tapi warna coklat... huhu...
tak pe la kot... akak try lagi petang sket... sekarang, time to pejam2 mata ...hihi...jom2... dengan cuaca yang dingin n nyaman + sejuk nie... suasana yang enak untuk melelapkan mata....

Isnin, 22 November 2010

BLOGGER IN D HOUSE : KHAS BUAT BLOGGER BARU

SALAM...

NAK GAK JOIN .. HEHE... NI AKAK DAPAT DARI BLOG BEN ASHAARI... BAGI BLOGGER BARU CAM AKAK... HUK2..(BATUK SKET)..BARU TAK BARU LA...HIHIHI..

SO.. LATAR BELAKANG BLOG AKAK NI SEBENARNYA...UNTUK BLOG SUKA SUKI... EKEKE.. MENULIS BUKAN KERANA NAMA... MENULIS APA YANG TERLINTAS...MENCATAT APA YANG TERJADI DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN...BERKONGSI APA YANG DIRASAKAN PATUT DIKONGSI... MACAM2 LA.... TAPI KEBANYAKKANNYA TENTANG LIFE AKAK N FAMILY... HIHI ... TU JE KOT...
SUKA SINGGAH KE BLOG2 LAIN BACA N3... JOIN GA... N SHOPPING KAT BLOGSHOP...HUHUHU...POMPUAN TAK LEPAS DENGAN MEMBELI BELAH GAK KAN..EVEN KAT BLOG...


Selasa, 16 November 2010

hari terakhir sesi persekolahan 2010

salam...

addeh... hehe... hari ni hari terakhir sesi persekolahan...merdeka....cewahhh... takdenyer merdeka... nanti mesti bosan dok umah jer kan... lagi kat umah mesti banyak lagi kerja nak dibuat... nak persiapkan anak teruna akak yang akan memasuki tahun 6 tahun depan... mengikut result akhir tahun... dia layak masuk kelas kedua...huhuhu... takpe la... ok la tu... nak push sangat pon susah... kalau anak pompuan nak juga dengar cakap... anak teruna nie... selamba die jer...
akak baru siap settlekan sumer keje sebelum bercuti....huhu.... mintak2 lah... semua ok dah... tapi GB dah pesan tadi... kalau de pe2 hal... cikgu2 boleh dipanggil waktu cuti nanti... bersiap sedia la...hahahahampeh....
tadi kemas meja yang dah bersarang hampir setahun... banyak la yang kena buang... kalau tak sumer nak disimpan... ni pon ader separuh buku lagi tak berkemas.....
alamak... baru jer ader annoucement untuk pertukaran kelas...addeh....k la... nanti akak sambung citer lagi...
ermmm... tak sempat la nak hapdet ari tu...huhu...

Isnin, 15 November 2010

pertukaran guru-guru 2011

salam...


hari ni 15 november 2010 hari yang paling bahagia pada sesetengah guru... sebabnya ialah keputusan pertukaran di keluarkan ....tahniah diucapkan kepada guru-guru yang dapat bertukar... terutama pada guru-guru sekolah akak... sedih gak diorang bertukar ...coz cikgu yang dapat tukar tu sebilik dengan akak... taun depan tinggal kak sorang2... huhuhu...
pada yang takdapat tukar tu... jangan sedih taun depan cuba lagi...hehe
sebenarnya kat mana2 pon sama... masalah murid yang sama... cuma seronok ler bila dapat balik kampung sendiri kan... tak dapat balik kampung pon dapat balik negeri pon dah cukup bagus dah... lagipon kebanyakan yang baru posting ni tinggalkan family coz dihantar ke negeri2 lain... yang kabel besau tu, cepatlah pindahnya... yang tak ade kabel ... kena la tunggu kan...
pe2 hal pon SELAMAT MENJALANKAN TUGAS  di sekolah baru pada guru2 yang dapat berpindah...

p/s...hehehe.. akak ni pon tak tau la...taun depan kot...pindah kat sini gak, cari sekolah dekat ngan umah...

Ahad, 14 November 2010

lipan vs centipede

salam...

"mama...mama... ade lipan?" akak yang baru nak tidokan arissa terkejut dengar jeritan danish... cepat2 akak bergegas ke dapur...
"abang , dah tengok kat tepi kelapa tu, takde pon"...along maman lak bagitau...
akak tak puas hati, tengok n cari2 lagi di sebalik buah kelapa tu... tiba2 ...hah! besau nyer...akak soh along amik ridsect n sembur kat lipan tu banyak2... nak bunuh tak sampai hati lak... pas tu, akak angkat lipan tu guna batang berus campak ke belakang umah...huhuhu...
abis cite... sib baik la tak geget danish...kalau tak cam ne la gaknyer...ermmm...

gambo ni jer yang akak sempat snap tadi... hidup lagi nie...huhuhu
ni akak amk dari wikipedia .fakta tentang lipan...
Centipedes (from Latin prefix centi-, "hundred", and pes, pedis, "foot") are arthropods belonging to the class Chilopoda of the subphylum Myriapoda. They are elongated metameric animals with one pair of legs per body segment. Despite the name, centipedes can have a varying number of legs from under 20 to over 300. Centipedes have an odd number of pairs of legs, e.g. 15 or 17 pairs of legs (30 or 34 legs) but never 16 pairs (32 legs). A key trait uniting this group is a pair of venom claws or "forcipules" formed from a modified first appendage. Centipedes are a predominantly carnivorous taxon.
Centipedes normally have a drab coloration combining shades of brown and red. Cavernicolous (cave-dwelling) and subterranean species may lack pigmentation and many tropical scolopendromorphs have bright aposematic colours. Size can range from a few millimetres in the smaller lithobiomorphs and geophilomorphs to about 30 cm (12 in) in the largest scolopendromorphs. Centipedes can be found in a wide variety of environments.
Worldwide there are estimated to be 8,000 species of centipede,of which 3,000 have been described. Centipedes have a wide geographical range, reaching beyond the Arctic Circle. Centipedes are found in an array of terrestrial habitats from tropical rainforests to deserts. Within these habitats centipedes require a moist micro-habitat because they lack the waxy cuticle of insects and arachnids, and so lose water rapidly through the skin.Accordingly, they are found in soil and leaf litter, under stones and dead wood, and inside logs. Centipedes are among the largest terrestrial invertebrate predators and often contribute significantly to the invertebrate predatory biomass in terrestrial ecosystems.

Sabtu, 13 November 2010

3rd award

SALAM...


sebenarnya akak dah dapat award nie dari shiemah...tapi tak pelah...sorry yer akak paste tag yang lepas tau...huhuhu...anyway tq yer maicher...:) ade lagi award tuk blog akak nie....maceh2... luv u ols...
dengan ini maka dengan terharunya la akak jawab tag ni:


1.thanks the person who gave u dis award and the link of the person:

thanks



2. spread the award to 10 bloggers who you like n you think their blogs are awesome:


3.tell 7 things about youself:

1. suka masak.
2. suka makan..hehe
3.punyai 3 orang anak lelaki n sorang baby girl yang cute.
4. sangat pemalu.
5. sensitif terutama pada org2 yang dalam kesusahan.
6. punya azam yang kuat.
7. degil tapi sangat menyayangi keluarga.. will do anything for them...:)

that's all...hehehe... thank you...:-p

Jumaat, 12 November 2010

INSYAALLAH

SALAM...

lagu maher zain... betul la tekaan korang ...hihi...
anak akak la... danish tu...dok sibuk nak lirik lagu maher zain....
akak pon tolong la carikan lirik lagunya dengan bantuan mr.google la... sapa lagi kan...ekeke...
sib bek jumpa....so layan la ek...
Insyaallah
Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

dalam keta pon dok layan lagu nie jer... mula danishnyer melalak kat belakang, mama pon tumpang 2 kaki la...ekeke... tapi besalah sebutan danish tu ade lainnyer la...huhu...lidah jawa kan...

Khamis, 11 November 2010

MAJLIS KONVOKESYEN PRASEKOLAH-DANISH

SALAM...
majlis: MAJLIS KONVOKESYEN PRASEKOLAH 2010
tempat: DEWAN SERI BERNAM
masa  :7.30-1.00 petang

ni cite semalam..baru rini nak kabokan... konvo danish....akak tak dapat nak cite panjang...just layan jer gambo ek... tak bape nak menaip coz... penat dah tadi menulis report books.. then pemulangan n peminjaman buku teks kelas kak....


      semoga anak mama ni akan teruskan usaha kecemelangan sehingga ke menara gading....Insyaallah di konvokesyen yang sebenar nanti...amin...:)

Rabu, 10 November 2010

tips dari RM (REDMUMMY)

SALAM...

jeles seh tengok income nuffnang RM...kalau korang nak baca TIPS dari RM bleh klik kat sini....REDMUMMY...riban2 tu income RM... akak ni nak cecah puluh2 pon tak lagi.... bukan tak mau tapi tu la, tak rajin nak hapdet... tak rajin nak nak berbw... lagi lah kalau kat umah... ni pon, coba2...tapi cobaan yang len lagi banyak kat umah... addessssss....
alahai cik nuffnang...

Selasa, 9 November 2010

PIZZA CHEESY....NYUM2

SALAM
NYUM...NYUM...NYUM... tengok gambo pon sodap... huhu.... akak nie bukan tak nak p PIZZA HUT... almaklumla kat tempat akak nie mana de dia punya outlet kan...uwaaaaaaaaaaa... paling dekat pon kat kuala selangor n teluk intan... n hubby kak, bukan la jenis yang suka makan makanan omputih nie... allergic katanyer...addeh....takpe2...tunggu next month kak balik kampong kak nanti... p ghamai2 bawak atuk n nenek diorang makan pizza sekali... hehe....

sesaje jer nak pomot benda ni , sebab iklan ni kuar kat blog akak....:">... malu lak....mesti korang cakap akak ketinggalan kan... coz dah lama iklan kuar kat blog korang...addessss.....malu lagi...hihihi....

Isnin, 8 November 2010

LOST WORLD OF TAMBUN

SALAM...

jom... jom...jom...jom heboh2.. huhu....kak nak ajak korang p LOST WORLD OF TAMBUN...kat IPOH perak dekat jer....dengan umah akak la....hihihi
dak2 sekolah akak dapat tiket potongan untuk satu family... wah2.... ni yang jeles nie... sebenarnya kak pon belum pernah p lagi... tapi cikgu2 yang dah pernah p kata tempat tu best la... sekarang ada buat promo... tu yang tiket2 potongan di hantar ke sekolah2....




k la layan gambo tiket je dulu la ek...:-p... nanti time cuti sekolah bleh la p....lagi 7 hari persekolahan, pastu cuti panjang dah....hehehe

Ahad, 7 November 2010

during nightline

SALAM...

mesti korang tak pasan kan... dah bape lama akak tak berblog n bw... huk2... actually, kebizian melanda... kat sekolah training dak2 tuk persembahan untuk majlis perpisahan tuk staff kat sini... dah 25 tahun dia jadi staff sekolah nie... lama tu... semua cikgu2 n even GURU BESAR sayang kat dia... tu yang buat majlis besar2an gak la... n selepas tu.. akak dilanda demam n batuk yang menjadi2.. hingga suara pun takde... ni semua akibat dari minggu yang sibuk n akak pon tak jaga kesihatan dengan betul kot...uwaaaaaaaaaaa.... la nie pon still bertampal dengan kool fever kat dahi.... huuhu...
mesti korang terfikir.. apa kena mengena dengan tajuk n3 kat atas kan... hehehe... sebenarnya masa akak karang n3 nie, tengah nightline... tadi lepas makan akak terus tanda kertas kajian tempatan 2 kelas... arini la, baru boleh bangun tengok kertas peksa dak2... n sejak 3 ari lepas family kak dok makan nasi bungkus... sian diorang...ekeke... tu la, bila mama diorang tak sihat baru lah tau kan.... sib bek la, ada share dengan tokey kedai makan tu... hihihi... order jer, tak sampai setengah jam dah sampai... nak kuar mama tak sihat.. takkan nak tinggal mama ngan arissa kat umah kan...huhu... sayang gak ayahnyer ngan mamanyer ek... luv u cayang...muahahaha...:)..
k la... sorry la korang ... akak tak sempat nak bw la... mata pon dah nampak bantal busyuk akak... ngantuknyer tak bleh tahan2 lagi... ni yang malas nak makan ubat... ubat batuk+ubat selsema... ngantuknyer tak bleh cakap... addeh...
jom kita masuk bilik jumpa cik bantal n  cik selimut...:)

Isnin, 1 November 2010

penangan periksa akhir tahun...

salam...

ayoyo... arini manyak pening la.... tanda kertas soklan dak2 nie... lagi2 kertas 2 english... so mood memang takde nak berblog...uwaaaa...

letih mata dah nie... berpinar2 tengok ayat2 diorang huhu...

actually nak cari pertua nande kertas nie... huhu... naik kelabu asap mata... kalau satu dua.takpe... ni dah masuk 5 kelas...huarghhhhh!!!!... nak jadi ijo rasa dah...
 ni dah masuk 3 ari... dah macam nak domam jo ghaso eh...

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog