SPECIAL FOLLOWERS

Rabu, 8 Februari 2017

Buah nam nam


    Rare local fruit...  Hihi.. Kenal tak buah apa ni? ada yang panggil buah nam nam n ada yang panggil buah katak puru..
kata org dulu2, buah ni banyak khasiat..
untuk mengawal penyakit kencing manis,
baik utk yang ada darah tinggi,
untuk kurangkan kolestrol,
yang penting buah ni sedap makan cicah ngan colek,
huhu.. ngences dah..
yang susahnya buah ni susah nak dapat dah,
tapi Alhamdulillah kat rumah akk ada 3 pokok yang selalu berbuah.. Almaklumlah
dok kampung..  So banyaklah pokok n buah2 yg jarang jumpa di bandar2..
kalau ada yang mengidam ke, bolehlah cari  akk..
in sha Allah akk bg jer.. utk ibu-ibu yang mengidam ler..
Kalau nak tau lebih lagi bolehlah guna encik google utk cari khasiatnya..
Bumi Allah luas dan kaya dengan tumbuhan yang banyak khasiat..
Cuma kita perlu usaha dan pelajari..
Sama mcm akk masih banyak perlu belajar..


5 ulasan:

Shahida Dzulkafli berkata...

Kenal.. pernah tengok tapi tak pernah rasa.. hehe..
Salam perkenalan.. follow sini..

Seorang Syed berkata...

Boleh tahan juga pelik bentuk dan nama buah ni haha. btw saya blogwalking dan follow blog ni ya. Jemput melawat blog saya :)

Azwar Syuhada berkata...

Asal saya tak pernah tengok, makan pun tak pernah.. hehe

rosebiru79 berkata...

Azwar Syuhada

nak rasa boleh datang Sungai Besar.. nanti kak bg rasa

Amer Ridzuan berkata...

Like seriously, I really love this fruit at the first taste hahahaha

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog