SPECIAL FOLLOWERS

Khamis, 19 Mei 2011

terkilan....

salam..
akak... nak berkongsi sesuatu...
dapat dari fb kawan...huhu...
ntahlah...pendapat individu kan...tapi tu la...ikut la mana yang di rasakan betul kan...

KENYATAAN.......................

oleh Ekin Poyo's Adie pada pada 18hb Mei 2011 pukul 12.04 ptg
untuk kwn2 yang jd nurse...i nk kongsi dengan u all sume...ni pendapat i la.klu setuju okla.klu x setuju up 2 u la..xkisahla kerajaan nk agung2kan CIKGU.nurse tetap no1.kerajaan x nmpk keburukan dieorg drpd kebaikan.cikgu dulu2 bleh la klu nk diagung2kan.tp sekarang hampehhhh.....mejority la.klu nk kata cikgu mengajar.nurse pun mengajar jugak.lebih advan drpd dieorg...
1)menjga kesihatan & nyawa seseorg
2)memberi health education pd seseorg. sebagai contoh eh, org2 tua or org2 awam akan dengar cakap nurse drpd anak kandung sendiri tau.pujuk la mcmmn pun nurse jgk akan didgrnya.
3)nurse jg org dari baru lahir sampai org tua.cikgu jg sape jer?
4)byk cikgu sekarang mungkin lebih pandai...tp bodoh jgk.nmpak kebodohan mereka jika buat salah.pikir2kan lah.
5)di hospital ada peraturan tp xnk ikut.bila di sekolah bukan main lg.merotan.
6)dihospital byk cikgu yang sakit.nk tahu ape sebabnya? terlebih pandai ah tu.
7)contoh yang paling i x suke k.....bila seseorg cikgu itu melahirkan ank y tidak sempurna....xnk tengok langsung.xbleh terima hakikat anak 2 x sempurna.nampak sangat perangai cikgu buruk.i sedih tau klu mcm 2.jg nurse la y menjadi ibu tiri angkat dieorg.kenapa begitu CIKGU?
8)cikgu jgk yang byk menimbulkan masalah di mn2 sahaja.
9)cikgu ditugaskan untuk mengajar anak2 disekolah tentang nilai2 murni.tp kenapa byk masalah sosial berlaku.pembelajaran x berkesan.komunikasi x berkesan.
k la malas la nk cakap pape lg..menyakitkan hati je.wassallam....CIKGU YANG BAIK THANKZ ALOT....CIKGU Y HAMPEH GO 2 HELL..

kenapa ya? dia berpendapat macam tu... ni pendapat akak lak... mb dia jeles kot... huhu...ataupon dia memang berdendam dengan cikgu2 dia dulu...coz mesti dia pernah buat salah n pernah kena denda...
tapi kalau nak kata kerajaan lebihkan cikgu tak gak... nurse pon apa kurangnye... elaun diorang lagi besar dari cikgu... uniform pon diberi...overtime pon ader... cikgu mana de overtime...kekadang kerja tak siap bawa balik ke rumah lagi... tidur lewat malam siapkan macam2 benda sekarang nie... dengan analisis...dengan buku kerja murid..time peksa lagi  siapkan analisa, minit nak lengkapkan rekod penilaian murid, nak siapkan minit mesyuarat coz setiap kali habis periksa kena buat pemantauan tahap pencapaian murid lak... buku latihan murid nak kena periksa... kekadang tak sempat nak tanda... dapat lah call dari parents coz tak semak buku anak dia... macamana? kenalah faham... cikgu jaga hampir 40 orang murid satu kelas... kalau dah 4 kelas??????? bukan satu buku jer... kekadang satu kelas sampai 2 3 buku latihan...
tu belum masuk kerja2 lain... nak kena buat inventori... yang baru ni... nak semak peralatan dalam kelas n bilik2 khas... nak kena tau bila tarikh kerusi, meja , almari di terima... bukan ker sepatutnya tugas kerani... ntahlah...
cikgu takde uniform...  dah la hampir tiap2 bulan buat baju...cikgu kalau pakai baju yang sama... nanti budak2 bosan lak... tengok cikgu ni sekeleh jer... asyik baju tu jer...
sepatutnya kita rasa bersyukur... dengan apa yang kita terima...nurse n cikgu adalah tugas yang mulia... kalau di lakukan dengan seikhlas hati...
jangan fikir diri tu bagus sangat... cikgu dulu tak banyak tekanan macam sekarang.... macam2 yang kami kena buat... dengan perangai murid2 sekarang ni... ibu bapa pon tensen kalau cuti sekolah... sampai ade yang tanya bila sekolah nak dibuka... tensen dengan perangai anak sendiri...huhu...
pendidikan awal n pembentukan akhlak bermula di rumah... so jangan lah salahkan cikgu seratus peratus... 
fikir-fikirkanlah.... dan renung2kanlah...:) 

 

10 ulasan:

Encik MamaT berkata...

bergantung pada orang tu la... cekgu tak semuanya hampes... cuba la pegi klinik or hospital kerajaan... rasanya lebih banyak nurse eyang hampes daripada nurse yang ok... tak sedar kot.. duit gaji tu duit rakyat.. amanah rakyat.. sama jugak la dengan pekerja kerajaan yang lain... buat kerja sambil lewa.. tapi tak semua la.. bergantung pada diri masing2...

tice sha berkata...

tu la pasalnyer... ermmm... nak buat cam ner...cuma rasa terkilan dengan kenyataan tu...

Encik MamaT berkata...

rilek... ngee.. oragn ckp ikut emosi.. jarang guna akal... :D

tice sha berkata...

hehe... :)

zuwaidah berkata...

setuju dengan pendapat encik mamat, orang kalau beremosi selalu terlepas cakap. sepatutnya fikir baik buruknya sebelum membentangkan sesuatu pendapat. kalau main redah je...alih2 kena batang hidung sendiri kan ke dah malu diri sendiri. ini pendapat kak zu yang tak sebarapa

Hanis Azla berkata...

tak kiralah apa profession pun.. bagi saya semuanya sama penting dan saling menyumbang.. tiada yg lebih besar dan tiada yg kecil sumbangannya.. tak bestnya dengar kutuk2 mcm ni..

tice sha berkata...

terima kasih kak zu... setiap orang boleh beri pendapat n pandangan... cuma seharusnya fikir dulu apa yang nak dikeluarkan

apak cikidong berkata...

saya memang sentiasa mengagumi kehebatan dan kesabaran nurse.. malahan kemanisan dan kecantikan mereka juga saya kagumi.. auuwwwww

tice sha berkata...

yup... hanis azla.. setuju...

tice sha berkata...

apak cikidong... saya di kelilingi oleh nurse... adik, adik ipar, cousin n makcik saya nurse... saya pon tau... kesabaran mereka cam ne... cantik kat luar pon tak guna kan, kalau hati tak ikhlas...:D

Menu semalam

Assalamualaikum, Haha..  Saja nak pos gambo,  bukti akk masak.. Menu hari ahad lepas.. Udang lipan goreng tepung Ayam korek-korek Say...

nuff

Cari Blog Ini

Arkib Blog